ABD'de aşırı dozdan ölümler beş yıl sonra ilk kez 2023'te düştü

Sakaryali

Active member
Çarşamba günü açıklanan ön federal verilere göre, ABD'de aşırı dozdan kaynaklanan ölümler geçen yıl hafif bir düşüş göstererek beş yıl içindeki ilk düşüş oldu.

Sayıları derleyen Ulusal Sağlık İstatistikleri Merkezi'ndeki araştırmacılar, onlarca yıldır süren bağımlılık krizindeki nadir iyi haberlerin büyük ölçüde başta fentanil olmak üzere sentetik opioidlerden kaynaklanan ölümlerdeki azalmadan kaynaklandığını söyledi.

Ancak sokak uyuşturucularından ölenlerin genel tablosu hala iç karartıcı. Opioidlerden ölümler azalırken kokain ve metamfetamin gibi uyarıcılardan ölümler arttı. Oregon ve Washington da dahil olmak üzere bazı eyaletlerde aşırı dozdan kaynaklanan genel ölümlerde keskin artışlar görülmeye devam etti.

Aşırı dozda uyuşturucu vakalarının toplam sayısının 2022'deki 111.029'a kıyasla 2023'te 107.543 olduğu tahmin ediliyor; bu rakam yüzde 3'lük bir düşüş. Opioid ölümleri yüzde 3,7 düşerken, kokain ölümleri yüzde 5, meth ölümleri ise yüzde 2 arttı.


Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinin bir kolu olan Sağlık İstatistikleri İdaresi'nin raporunda düşüşün nedenleri belirtilmedi. Ancak opioid aşırı dozlarını tersine çeviren bir ilaç olan nalokson artık daha yaygın olarak bulunabiliyor: 2023 yılında en tanınmış marka olan Narcan'ın 22 milyon dozu Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'da dağıtıldı. Kullanıcıların bir ilaçta fentanil varlığını tespit etmeye yönelik test şeritleri giderek daha popüler hale geldi ve birçok topluluk ve klinik, steril şırıngaların dağıtılmasına yönelik programlar sundu.

Dr. 7.500'den fazla tedavi sağlayıcısının yer aldığı profesyonel bir kuruluş olan Amerikan Bağımlılık Tıbbı Derneği'nin başkanı Bruce Hurley, grubun “aşırı doz eğrisini dengelemek” olarak adlandırdığı şeye değer verdiğini söyledi.

Ancak genel sayıların “tarihsel olarak yüksek” kaldığını ve “bağımlılıktan muzdarip olanlar ile tedavi görenler arasındaki farkın kabul edilemeyecek kadar büyük olduğunu” belirtti.

Şöyle devam etti: “Klinik olarak uygun olduğunda, bağımlılık ilaçlarına evrensel erişim minimum standartımız olmalıdır.”

Opioid isteğini azaltmak ve opioid doz aşımını tersine çevirmek için ilaçlar mevcut olmasına rağmen, uyarıcı aşırı dozlarını tersine çevirecek onaylanmış tedaviler yoktur ve bu tür maddelere olan bağımlılığı tedavi etmek için çok az seçenek vardır.


Son tahminler, oranların çarpıcı biçimde kötüleşmeye başlamasından önce, 2018'den bu yana uyuşturucu ölümlerindeki ilk düşüşü temsil ediyor. 2020 yılına gelindiğinde, Kovid salgınının izolasyonu ve belirsizliği sırasında, büyük ölçüde fentanile bağlı aşırı dozdan kaynaklanan ölümler yılda 100.000'e ulaştı ve artmaya devam etti. 2022'ye gelindiğinde oran yavaşlasa da hâlâ artıyorlardı.

Ulusal Sağlık İstatistikleri Merkezi'nden sağlık bilimci Farida Ahmad, “Şimdi, 2023'te, sadece bir düzleşme değil, nihayet bir düşüş görüyoruz” dedi.

Yeni rakamlar, uyuşturucu kriziyle mücadelede kolluk kuvvetleri ile tedavinin nasıl dengeleneceğine dair siyasi tartışmaların gergin bir zamanda ortaya çıktı. Oregon, en cesur hamlelerinden birini yaparak 2020'de sokakta uyuşturucu bulundurmayı suç olmaktan çıkarmak ve tedaviye odaklanmak için oy kullandı. Ancak aşırı dozdan ölüm oranlarının ve sokak suçlarının arttığı bir ortamda, devlet yakın zamanda bu tedbiri yürürlükten kaldırdı.

Yerel, eyalet ve federal hükümetler uyuşturucu arzı ve talebiyle mücadele arasında gidip gelmeye çalıştı. Uluslararası Uyuşturucu Politikası Dergisi'nde bu hafta yayınlanan bir araştırma, yerel kolluk kuvvetlerinin geçen yıl 2023'te fentanil içeren 115 milyondan fazla hap ele geçirdiğini, bunun 2017'de ele geçirilen 49 milyonun iki katından fazla olduğunu bildirdi.

Federal Uyuşturucuyla Mücadele İdaresi ayrıca, 2022'de 50,6 milyon haptan, eser miktarda fentanil içeren yaklaşık 80 milyon sahte hap ele geçirdiğini söyledi.


Aynı zamanda Biden yönetimi ve birçok yerel yönetim, temel amacı uyuşturucu kullanımını daha güvenli hale getirerek uyuşturucu ölümlerini azaltmak olan ve “zarar azaltma” olarak bilinen bir halk sağlığı yaklaşımının savunucularıdır.

Kasım 2023'te sona eren 12 aylık dönemi kapsayan eyalet bazında ayrı bir rapor, ankete katılanların çoğunluğunun aşırı dozdan kaynaklanan ölümlerde tek haneli düşük bir düşüş görmesinin beklendiğini gösterdi. Nebraska, Kansas ve Indiana'da ölü sayısı 2022'ye kıyasla yüzde 14'ten fazla düştü.

Buna karşılık, 16 eyalette aşırı dozdan kaynaklanan ölümlerde küçük artışlar görülmesi bekleniyor ve Alaska, Washington, Nevada ve Oregon'da bu oranlar en az yüzde 27 arttı.

2023'e ilişkin nihai rakamlar muhtemelen birkaç ay boyunca mevcut olmayacak.
 
Üst