Ayaklar neden bu kadar kötü kokuyor?

Sakaryali

Active member
S: Ayakları gerçekten kokan biriyle yaşıyorum. Bu neden oluyor ve bu konuda ne yapabilirsiniz?

Ayakların kokması, özellikle egzersiz, ısı veya nefes alamayan ayakkabılar nedeniyle aşırı terleyen kişiler için normaldir. Daha yoğun ayak bakımı kokuyu bastırmak için yeterli olabilir. Ancak bu konuyu gündeme getirmeyi kolaylaştırmıyor.

“Bunu her zaman görüyorum” dedi Dr. Nicholas Butler, Beachwood'da ayak hastalıkları uzmanı. Ohio. “İnsanlar bana gelmeye bile utanacaklar.”

Birisi bromhidrozdan muzdaripse, kokan ayaklar ve genel vücut kokusu için kullanılan teknik terim, ter ve bakterilerin muhtemelen suçlanacağını söyledi.


Ter bezleri vücut sıcaklığının düzenlenmesine yardımcı olur ve koltuk altları, avuç içleri ve ayak tabanları gibi yerlerde daha fazla ter bezleri bulunur. Ancak terin tek başına kokusu yoktur, dedi Dr. Kahya. Bakteriler terle beslenir ve ayakların peynir, kükürt veya sirke gibi kokmasına neden olabilecek asitler üretir.

Neden bazı ayaklar diğerlerinden daha güçlü kokar?


Bir kişinin ayakları aktif olmadığı zamanlarda bile sürekli nemliyse veya çıplak ayakla yürürken yerde buğulanma görülüyorsa altta yatan bir sorun olabilir, diyor Dr. Kahya. Örneğin aşırı aktif ter bezlerinin aşırı ayak terlemesine yol açtığı bir durum olan plantar hiperhidroz bunun nedeni olabilir.

“Ne kadar çok terlerseniz o kadar ıslak olur” diyor Dr. Glenside, Pensilvanya'da ayak hastalıkları uzmanı Alicia Canzanese ve ıslak ayaklar bakteri oluşumundan daha fazlasına neden oluyor.

Bataklık ayakları, ayak mantarı veya ayak tırnağı mantarı gibi mantar enfeksiyonları için ideal bir ortam oluşturur. Bazı mantar enfeksiyonları kokuya neden olur, ancak birçok kişi mantar ve bakterilerle karşı karşıya olabilir. Bu durumlarda mantar enfeksiyonunu tek başına tedavi etmenin kokuyu ortadan kaldırmayabileceğini söyleyen Dr. Lori S. Weisenfeld, New York'ta bir ayak hastalıkları uzmanı.

Gençler ve hamile kadınlar gibi hormonal değişiklikler yaşayan kişilerin ayakları da daha fazla terleyebilir, Dr. Kosta P. Antonopoulos, ayak hastalıkları uzmanı Sioux City, Iowa.

Kokudan nasıl kurtulurum?


Kaşıntı, kızarıklık, kuruluk veya ciltte çatlaklar gibi enfeksiyon belirtileri yoksa küçük ayarlamaların yardımcı olabileceğini söyleyen Dr. Kahya.

Ayaklarınızı ve ayak tırnaklarınızı temiz tutun.


Pek çok insanın, özellikle de bazı çocukların ve gençlerin ayaklarını temizlemeye zaman ayırmadığını söyleyen Dr. Canzanlı. Dr. Antonopoulos, ayak parmaklarınızın arası da dahil olmak üzere ayaklarınızı en azından her gün fırçalamanızı önerdi. Kokusuz sabun kullanın, çünkü kokulu sabunlar kokuyu maskeleyebilir ancak cildi tahriş etme olasılığı daha yüksektir.

Ayak tırnaklarınızın altına sıkışan kir, bakteri ve kalıntılar ayaklarınızın kokmasına neden olabilir, Dr. Canzanlı. Bu yüzden onları kesilmiş halde tutun. Çoraplarınızı giymeden önce ayaklarınızı iyice kurulayın, dedi.

Terlemeyi önleyici veya deodorant kullanmayı deneyin.


Dr. Canzanese, terlemeyi önleyici-deodorant kombinasyonunu doğrudan ayak tabanlarınıza sürmenizi önerdi. Tahriş riskini azaltmak için koku veya boya içermeyen berrak bir katı kullanın, dedi.

Sadece ayaklara uygun bir çubuk belirttiğinizden emin olun. “Özellikle ayak mantarına yatkınsanız koltuk altınızdaki ayak kısmını yanlışlıkla kullanmak istemezsiniz” dedi Dr. Canzanlı.

Çorapları ve ayakkabıları değiştirin.


Dr., çorapsız, kapalı ayakkabı giymenin “ayakların çok kokmasına neden olduğunu” söyledi. Canzanlı. Gün boyunca çorap değiştirmenin yanı sıra öncelikle pamuk veya yünden yapılmış çoraplar giymenin nemi emebileceğini söyledi.

Ayakkabılarınızı günaşırı değiştirmek de büyük bir fark yaratabilir. “Aynı çift ayakkabıyı her gün giyerseniz, arada kurumaya zamanları kalmaz” dedi Dr. Jessica Milliman, Ashtabula, Ohio'da bir ayak hastalıkları uzmanı. Ancak birkaç çift ayakkabı kullanmak ve hava dolaşımını teşvik eden file sayalı veya açık burunlu ayakkabıları tercih etmek ayaklarınızın daha kuru kalmasına yardımcı olabilir.

Ayakkabılarınızı dezenfekte edin.


Dr. Milliman ayrıca ayakkabıların yıkanmasını, Lysol gibi bir dezenfektan püskürtülmesini ve kurumaya bırakılmasını, böylece bakterilerin birikme şansının az olmasını önerdi. Makinede yıkamak yerine Dr. Antonopoulos, tabanlıkların birkaç ayda bir değiştirilmesini önerdi ve kokuyu kontrol etmenin yolları olduğunu kaydetti.

Bir doktora görünme zamanı ne zaman?


Bir kişinin birkaç haftalık dikkatli ayak bakımına rağmen ayakları hala kokuyorsa, “İnsanlara 'Bölgenizdeki ayak hastalıkları uzmanına gitmeniz gerektiğini söylüyorum'” diyor Dr. Kahya.

Dr., döküntüler, küçük çukurlar veya kalıcı soyulma veya kaşıntı gibi gözle görülür cilt değişikliklerinin aynı zamanda kokuya neden olan diğer cilt veya tırnak durumlarını teşhis edebilecek bir doktora görünmeniz gerektiğinin işaretleri olduğunu söylüyor. Canzanlı. Örneğin sikatrisyel keratoliz, ciltte küçük çukurlara neden olan ve topikal antibiyotiklerle tedavi edilen bakteriyel bir enfeksiyondur.


Ayakların batmasının nedeni plantar hiperhidroz ise, ayak hastalıkları uzmanı, özellikle ayaklar için reçeteli antiperspiranlar gibi seçenekler önerebilir. Ayrıca Botoks enjeksiyonlarını veya iyontoforezi (ayak derisine elektrik akımı uygulanması) önerebilirler.

Bakteri, mantar veya başka bir şeyin eşlik ettiği aşırı terlemeye doktor yardımcı olabilir. Bu arada temiz, kuru ayaklar ileriye doğru atılmış olumlu bir adım: “Kendimizi en rahat hissettiğimiz bir bölgemiz var” dedi Dr. Weisenfeld. “Aynı şey bakteriler için de geçerli.”
 
Üst