Bira gerçekten sizi alkolden önce hasta eder mi?

Sakaryali

Active member
Soru: Yıllardır şu cümleyi duyuyorum: “Alkolden önce bira, hiç bu kadar kötü olmamıştı.” Peki bu doğru mu?

Bunlar üniversite öğrencilerinin veya akşamdan kalmalıktan kaçınmaya çalışan herkesin tanıdık mantralarıdır: “Alkolden önce bira, hiç bu kadar hasta olmamıştı”; “Üzüm ya da tahıl, ama asla ikisi birden”; “Şaraptan önce bira içersen kendini iyi hissedersin.”

İnsanlar uzun süredir sabah ağrısını hafifletmek için içki içme alışkanlıklarını “oynamaya” çalışıyorlar. Ancak uzmanlar, çoğu kişinin bu ifadelerin doğru olduğuna yemin etmesine rağmen bunların ardındaki kanıtların belirsiz olduğunu söylüyor.

Bilim ne önerir?


Bu ifadelerin doğruluk payının olup olmadığını inceleyen çok az çalışma var, bunun nedeni kısmen bu tür çalışmaların pahalı, zahmetli ve zaman alıcı olmasıdır, dedi Dr. Kai O. Hensel, Almanya'daki Helios Üniversite Hastanesi Wuppertal'da araştırmacı.

Ancak 2019'da yayınlanan bugüne kadarki en titiz çalışmalardan birinde Dr. Hensel ve meslektaşları tam olarak bunu yaptılar.


Almanya'daki bir üniversiteden yaşları 19 ile 40 arasında değişen 90 öğrenciyi alıp üç gruba ayırdılar. İlk gün, ilk grup nefesteki alkol konsantrasyonu yüzde 0,05'e ulaşana kadar yüzde 5 alkollü bir Pilsner (bira şirketi Carlsberg tarafından sağlandı) içti, ardından nefesteki alkol konsantrasyonu yüzde 0,11'e ulaşana kadar yüzde 11 alkollü bir beyaz şarap içti. .

İkinci grup da aynısını yaptı ancak ters sırada. Üçüncü gruptaki insanlara ise kontrol olarak ya sadece bira ya da sadece şarap içmeleri söylendi.

Katılımcılar içki içerken araştırmacılar onların sağlık durumlarını ve ne kadar sarhoş hissettiklerini sordu. Ayrıca standartlaştırılmış yemek ve su aldılar ve ardından çalışma alanında uyumaya gittiler. Ertesi sabah katılımcılar, yorgunluk, susuzluk, baş dönmesi ve mide bulantısı da dahil olmak üzere akşamdan kalma semptomlarının yoğunluğunu 0'dan 7'ye kadar derecelendirdiler.

Bir hafta veya daha uzun bir süre sonra, araştırmacılar tüm süreci tekrarladılar ancak gruplar arasında alkol tüketim sırasını değiştirdiler; ilk bira içenler önce şarap içti ve bunun tersi de geçerli oldu. Ve kontrol grubundaki ilk gün şarap içen kişiler biraya, bira içenler ise şaraba geçti.

Araştırmacılar, katılımcıların akşamdan kalmalık puanlarını çalışma günleri ve gruplar arasında karşılaştırdıklarında, içki içme düzeninin akşamdan kalma semptomlarını tutarlı bir şekilde etkilemediğini buldular, Dr. Hensel.


Herkes için geçerli olan optimal bir içecek sırasının bulunmadığını söyledi. Akşamdan kalmalığın şiddeti daha çok vücudun alkolü nasıl işleyebildiğine bağlıydı.

Araştırmacılar çalışmada “Sonuçlarımız asırlık mitleri çürütüyor” diye yazdı.

Akşamdan kalma riskini gerçekte ne azaltır?


Akşamdan kalma olasılığını en aza indirmenin en kolay yolu aynı zamanda en bariz olanıdır: King's College London'da bağımlılık psikiyatrisi alanında kıdemli klinik öğretim görevlisi olan Emmert Roberts, daha az içmek, dedi.

Bazı alkollü içeceklerin ertesi sabah midenizin bulanmasına neden olma ihtimalinin diğerlerine göre daha fazla olduğunu söylüyor Dr. Roberts. Viski ve brendi gibi daha koyu alkollü içkiler, votka ve cin gibi daha hafif alkollü içkilere göre daha yoğun bir akşamdan kalmalıkla bağlantılıdır. Bunun nedeni, koyu alkollü içeceklerin, damıtma ve fermantasyon süreci sırasında doğal olarak ortaya çıkan ve içeceklerin renklerine, tatlarına ve aromalarına katkıda bulunan bileşikler olan daha yüksek konsantrasyonlarda türdeş maddeler içermesidir.

Araştırmacıların tam olarak anlayamadığı nedenlerden dolayı kırmızı şarabın ertesi gün baş ağrısına neden olduğu da biliniyor.

Alkol genellikle bira veya şaraptan daha yüksek alkol konsantrasyonuna sahiptir. Dolayısıyla eşit miktarda içerseniz alkolün kendinizi daha kötü hissetmenize neden olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu söylüyor Dr. Roberts.


Akşamdan kalmalıktan kurtulmanın kanıtlanmış pek çok yolu yoktur. Yeterli hidrasyonun yardımcı olabileceğini söyleyen Dr. Johns Hopkins Medicine'de psikiyatri ve davranış bilimleri alanında yardımcı doçent olan Sarah Andrews. Alkollü içecekler ve su arasında geçiş yapmak aynı zamanda içki içme hızınızı da yavaşlatabilir ve genel olarak daha az içmenize yardımcı olabilir. Aç karnına içmek sizi daha sarhoş hale getirebileceğinden, içmeden önce midenizde bir miktar yiyecek olduğundan emin olmanız da faydalıdır.

Ancak akşamdan kalmalığı önlemenin tek yolu sevimli bir sözün talimatlarını takip etmekse bu işe yaramayacaktır, Dr. Andrews.

“Alkol tüketimiyle ilgili çürütülmesi gereken pek çok efsane var” dedi. “Ve bu kesinlikle onlardan biri.”
 
Üst