Daha sağlıklı bir beslenmenin zorluğu: Yüksek oranda işlenmiş gıda alternatifleri nasıl bulunur?

Sakaryali

Active member
Bu, 5 Günlük Sağlıklı Beslenme Yarışmasının 4. Günü. Başlangıçtan başlamak için, buraya tıklayın.

Şu ana kadar bu zorluklar sizi evde tuttu. Mutfağınızdan fazla uzaklaşmadan, içerik listelerini taradınız, lezzet testi yaptınız ve atıştırmalıklar hazırladınız.

Ancak bugün yüksek oranda işlenmiş gıdaları ve bunların daha az işlenmiş alternatiflerini keşfetmek için gerçek bir markete gidiyoruz.

Bu kulağa korkutucu geliyorsa endişelenmeyin. Bize yardım etmeleri için birkaç uzmanı aradım. New York Üniversitesi'nde beslenme, gıda çalışmaları ve halk sağlığı alanında fahri profesör olan Marion Nestle, gıda etiketlerine birlikte bakabilmemiz için yerel süpermarketime gelmeyi kabul etti.

Ayrıca alışveriş yaparken nasıl karar verdiklerini öğrenmek için diğer iki uzmanla da konuştum.

Peki Mücadelesi 4. Gün: Bir beslenme uzmanı gibi market alışverişi.

İlk olarak, düzenli olarak satın aldığınız yüksek oranda işlenmiş bir gıdayı düşünün: Dondurulmuş pizza veya paketlenmiş atıştırmalık olabilir.

Daha sonra bir markete gidin ve gıda etiketini okuyun. Bilmediğiniz ne kadar çok malzeme olduğuna dikkat edin. Birkaç dakikanızı ayırın ve benzer ürünlerle karşılaştırın: Çilekli yoğurtlara bakarken, diğer çilekli yoğurtlarla birlikte içindekiler listesini de okuyun. Hala fiyat aralığınıza giren, daha az işlenmiş bir seçim yapabilir misiniz?

Bir UPF'yi UPF yapan bileşenlerin farkında olun.

Koridorlarda dolaşırken Dr. Nestle, bir yiyecek veya içeceğin yüksek oranda işlenmiş olabileceğini gösteren belirli içerikler konusunda sizi uyarır. Bunlar arasında modifiye nişastalar, sakızlar (ksantan sakızı, guar sakızı), emülgatörler (soya lesitini ve karragenan gibi), şeker ikameleri (Stevia ve Splenda gibi), sentetik gıda renklendiricileri (Kırmızı 40 ve Sarı 5 gibi) gibi koyulaştırıcılar yer alır. normalde kullanılmayan yapay tatlar ve diğer malzemeler ev mutfağında ve hatta markette bulunabilir.

Geleneksel inanış, uzun bir içindekiler listesinin bir gıdanın yüksek derecede işlenmiş olduğu anlamına geldiğini söylese de, durum her zaman böyle değildir, Dr. Nestle.

Örneğin, bazı dondurulmuş yemeklerin uzun bir içerik listesi bulunduğunu ancak hepsinin tanımlanabilir olduğunu söyledi. Dondurucudan domates, mozzarella peyniri, dana eti ve soğan gibi malzemelerle donmuş bir lazanya çıkardı.

“Yapay bir şey yok” dedi Dr. Nestle.

Bilmediğiniz malzemeleri merak edin.

Beslenme uzmanları, kapsamlı bilgi birikimine rağmen hâlâ bilinmeyen içeriklerle karşılaşıyor. Gezimiz sırasında Dr. Nestle aromalı yoğurdun etiketine baktı: “Kültürlenmiş dekstroz” diye belirtti. “Ne olduğunu bilmiyorum.” Baktı ve yiyeceklerde bakteri üremesini engellediğini söyledi.

Tanımadığınız bir içerik maddesiyle karşılaşırsanız, bunun bir UPF işareti olabileceğini söyleyen Dr. Nestle. Kâr amacı gütmeyen bir tüketici savunuculuğu grubu olan Kamu Yararına Bilim Merkezi'nin gıda katkı maddeleri veri tabanını kontrol etmeyi önerdi. (Dr. Nestle ve ben bunu 7. koridorda yaptık.)

Daha sonra sizin için uygun olup olmadığına karar verebilirsiniz. Rhode Island Üniversitesi'nde beslenme alanında doçent olan Maya Vadiveloo, bu bileşenlerden sadece bir tanesinin bile varlığının onu yüksek düzeyde işlenmiş bir gıda haline getirdiğini ancak bunun sizin için sorun olmayacağını söyledi. Tam tahıllı bir ekmeğin içinde bir emülgatör görürseniz, “bu mutlaka satın almamak için bir neden değildir” dedi. (Aslında, bu zorluğun birinci gününde bahsettiğimiz bir çalışma, tam tahıllı ekmek de dahil olmak üzere bazı yüksek oranda işlenmiş gıdaların daha düşük kardiyovasküler hastalık riskiyle bağlantılı olduğunu buldu.)

Pek çok kişinin tanımadığı bazı içeriklerin aslında vitaminler olabileceğini söyleyen Dr. Sodyum askorbat (C vitamini), piridoksin (B6 vitamini) ve alfa-tokoferol asetat (E vitamini) gibi Nestle. Bunlar bir şeyi UPF yapmaz, dedi.

“Sağlıklı” ve “doğal” gibi kelimeleri “işlenmemiş” ile aynı kefeye koymayın.

Harvard TH Chan Okulu'nda beslenme alanında doçent olan Josiemer Mattei, bir gıda etiketinin bir bahçe resmi ya da “doğal” ya da “bitki bazlı” gibi kelimeler içermesinin, o gıdanın fazla işlenmediği anlamına gelmediğini söyledi. Halk Sağlığı.

Sebzeli burgerler veya dondurulmuş “sağlıklı” yemekler gibi yiyecekler, onları ultra işlenmiş hale getiren birçok bileşen içerebilir.

Üretici, paketin ön tarafında gıdanın içinde olmayan şeyleri listeleyebilir (“trans yağ yok”, “yüksek fruktozlu mısır şurubu yok”), ancak ürün onu UPF yapan başka bileşenler de içerebilir, Dr. Mattei ekledi.

Benzer ürünlerin hızlı bir karşılaştırmasını yapın.

İşleme düzeyinin en sevdiğim atıştırmalıklar arasında, hatta aynı markanın atıştırmalıkları arasında bile büyük farklılıklar gösterebileceğini kısa sürede öğrendim. Dr. Nestle bana en sevdiğim öğleden sonra içeceği olan White Cheddar PopCorners'ı gösterdiğinde etiketi inceledi ve bunun oldukça işlenmiş olduğunu söyledi.

Daha sonra su ısıtıcısının mısır aromalı versiyonunu tercih etti. “Aha” dedi. “Sarı mısır, ayçiçek yağı, şeker kamışı ve deniz tuzu. İşte bu. Dört bileşen. Ultra işlenmiş değil.

Göreceli olarak ağrısız bir değişim yapmak istiyorsanız (peyniri mısırla değiştirmek benim için sorun değildi), daha az işlenmiş alternatifler için etiketleri taramak için birkaç dakikanızı ayırmaya değer, diye ekledi Dr. Nestlé ekledi.

Seçenekler sınırlıysa içerik listelerini kısa tutun.

Süpermarket gezimizin ardından Dr. Nestle ve ben bir süpermarkete gittik ve ondan fazla işlenmemiş yiyecek ve içecekler bulmasını istedim.

Kısa bir incelemenin ardından Dr. Mağazada bulunmamasına rağmen bir elma, portakal suyu, sade yoğurt, tuzlu antep fıstığı ve Fritos (üç bileşen – mısır, bitkisel yağ ve tuz – onu UPF olmayan yapar) yerleştirin.

Diyetim asla Dr. Nestle. (“Benim kurallarımdan biri asla yapay bir şey yememektir” dedi.) Ama onun yorulmak bilmeyen enerjisini 88 yaşındayken fark ettim: Onu tren istasyonuna geri götürürken merdivenlerden hızlı bir şekilde koştu. Ancak biraz kestirmeye ihtiyacım vardı.