Güneş koruyucu sprey pratiktir. Ama işe yarıyor mu?

Sakaryali

Active member
S: Uygulaması çok kolay olduğu için tüm yaz boyunca sprey güneş koruyucuları kullanıyorum. Peki losyonlar kadar iyiler mi?

Güneş koruyucu spreyleri kullanmanın pek çok iyi nedeni vardır: Ciltte genellikle daha hafif bir his bırakırlar ve uygulanması eşdeğer losyonlara göre daha kolaydır. Ancak güneşin zararlı ışınlarından korunmak için rastgele birkaç sıçramanın yeterli olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz, dermatologlara tavsiyede bulunun.

Güneş koruyucunun günlük kullanımının şart olduğunu söyleyen Dr. Maral Kibarian Skelsey, Georgetown Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde dermatoloji klinik doçenti. Güneş yanığını önler ve cildinizi, kırışıklıklara ve güneş lekelerine neden olabilecek ve Amerika Birleşik Devletleri'nde en yaygın kanser olan cilt kanseri riskinizi artırabilecek uzun süreli güneş hasarından korur.

Ancak pek çok Amerikalı güneş koruyucusunu yeterince sık kullanmıyor. 2020 Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri anketinde erkeklerin yalnızca yüzde 12'si ve kadınların yüzde 29'u güneşli bir günde bir saatten fazla dışarıda kaldıklarında her zaman güneş kremi kullandıklarını söyledi.


Güneş koruyucu spreylerin avantaj ve dezavantajları ve bunların nasıl etkili bir şekilde kullanılacağı hakkında her şeyi burada bulabilirsiniz.

Güneş koruyucu spreyin artıları ve eksileri


Güneş koruyucu spreyler popüler çünkü kullanımı çok kolay, diyor Dr. Cedar Park, Texas'tan dermatolog Jean Charles. Sırt gibi ulaşılması zor alanlar da dahil olmak üzere vücudun geniş bölgelerini tedavi etmek için spreyi kullanabilirsiniz.

Dr., spreylerin daha hafif, daha az “yapışkan, yağlı ve ağır” olma eğiliminde olduğunu ve losyonlara göre beyaz bir kalıntı bırakma olasılığının daha düşük olduğunu söylüyor. New York City'deki Idriss Dermatoloji'de kozmetik dermatolog olan David Kim.

Ancak güneş koruyucu spreyler bazı zorluklara neden olabilir. Dr., bazen güneş koruyucunun eşit şekilde dağılıp dağılmadığını söylemenin zor olduğunu söyledi. Skelsey. Rüzgarlı bir günde uygularsanız, vücudunuzdan çok havaya karışabilir.

“Her zaman noktaları kaçırma riski vardır” dedi Dr. Charles. Losyonlar nereye gittiğini görmenizi sağlar.

Yaygın olarak kullanılan birçok ürün aynı zamanda propan, bütan veya izobütan gibi yanıcı gazlar da içerir; bu gazlar güneş koruyucunun cildinize yayılmasına neden olabilir ve sigara içerken veya açık alevin yakınında uygulandığında veya kullanıldığında yanma tehlikesi oluşturabilir.


Bazı güneş koruyucu spreyler aynı zamanda cildi tahriş edip kurutabilen alkol de içerir, Dr. Charles.

Güneş koruyucu spreyde nelere dikkat edilmeli?


Güneş koruyucu spreylerin losyonlarla aynı aktif maddeleri içerdiğini söyleyen Dr. Skelsey, yani doğru kullanıldıklarında losyonlar kadar koruma sağlamalıdırlar.

Losyonlarda olduğu gibi yetişkinler ve 6 aydan büyük çocukların SPF'si 30 veya daha yüksek olan geniş spektrumlu güneş koruyucu spreyler kullanması gerektiğini söyleyen Dr. Charles.

Hassas bir cildiniz varsa Dr. Aktif bileşenler çinko oksit veya titanyum dioksit içeren Skelsey mineral güneş koruma spreyleri veya losyonları. Bunların tahrişe veya alerjik reaksiyonlara neden olma olasılığı daha düşüktür.

Dr., daha pahalı, üst düzey veya lüks bir ürünün mutlaka daha ucuz bir üründen daha iyi olmadığını unutmayın, dedi. Skelsey. “Eczaneden çok iyi bir güneş kremi alabilirsin.”


Ayrıca ne tür güneş kremi kullanacağınız size kalmış, Dr. Charles.

Güneş koruyucu sprey etkili bir şekilde nasıl kullanılır?


Amerikan Dermatoloji Akademisi'ne göre tüm vücudunuzu kaplamak için yaklaşık 1 ons güneş koruyucuya ihtiyacınız var. Yaklaşık bir bardak güneş kremi kadar olan bu miktarın sprey halinde dağıtılması zor olabilir, bu nedenle akademi, başlığı vücuttan yaklaşık bir inç uzakta tutmayı ve cilt parıldayana kadar püskürtmeyi öneriyor.

Ayaklar, kulaklar, boyun, eller ve kafa derisi gibi sıklıkla gözden kaçan bölgeleri unutmayın, dedi Dr. Skelsey.

En önemli adım, güneş koruyucuyu uyguladıktan sonra ovalamaktır. Dr., bunu yapmazsanız derinin eşit şekilde kaplanamayabileceğini söyledi. Kim: “Sahildeki insanların sprey sıktığını gördüm, hepsi bu.”

Başka bir seçenek: Ellerinize püskürtün ve vücudunuza yayın, diye ekledi Dr. Charles ekledi.

Daha sonra, diğer güneş koruyucuları gibi, bunu iki saatte bir veya yüzüyorsanız veya terliyorsanız daha sık yeniden uygulayın, dedi Dr. Skelsey. “Gerçekten bir zamanlayıcı ayarlamanız çok önemli.”

Güneş koruyucu spreyi solumamaya dikkat edin. AAD, önce ellerinize sürmenizi ve ardından yüzünüze sürmenizi önerir. Gıda ve İlaç İdaresi, güneşten koruyucuların doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmamasını tavsiye ediyor, bu da onların etkinliğini azaltabilir. Bunun yerine kapları gölgede tutun veya bir havluya sarın.

Güneş koruyucunun FDA tarafından zorunlu kılınan son kullanma tarihini bir kez daha kontrol edin ve süresi dolmuşsa muhtemelen artık etkili olmayacağı için atın, diyor Dr. Charles ekledi.

Dermatologlar ne önerir?


“En iyi güneş kremi gerçekten kullandığınızdır” dedi Dr. Kim. Bu yüzden beğendiğiniz bir ürünü seçin. Eğer sprey güneş koruyucu ise “devam edin” dedi.

Ancak tüm uzmanlar, çoğu insanın güneş koruyucu spreyleri yanlış uygulama eğiliminde olması nedeniyle sprey yerine losyon önerdiklerini söyledi. Ancak bu, spreylerin etkili olmadığı anlamına gelmediğini söylediler.

“Birinin diğerinden daha iyi olduğunu düşünmüyorum” dedi Dr. Charles şunu ekledi: “Ovalandığı ve uygulama eşit olduğu sürece.”
 
Üst