Kovid varyantı JN.1: Yeniden enfeksiyon ve aşılar hakkında bilmeniz gerekenler

Sakaryali

Active member
Son yıllarda, bir Kovid enfeksiyonunun veya aşısının size muhtemelen birkaç ay koruma sağlayacağı yaygın bir şekilde varsayılmıştır. Ancak JN.1 gibi bağışıklık sisteminden kaçma konusunda özellikle iyi olan yeni bir varyantla karşılaştığımızda bu varsayım sorgulanıyor.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre JN.1 şu anda ülke çapındaki vakaların yaklaşık yüzde 93'ünü oluşturuyor. Neredeyse tüm vakaların tek bir varyanttan kaynaklanması olağandışı bir durum, ancak JN.1'in baskınlığı bize birçok insan için yeniden enfeksiyon riski konusunda benzersiz bir fikir veriyor.

Yaz aylarında vakalar hızla arttığında Kovid hastası olduysanız veya sonbaharda güncellenmiş aşıyı aldıysanız bilmeniz gerekenleri burada bulabilirsiniz.

Yazın Kovid'e yakalansaydım şimdi ne kadar korumam olur?


Önceki varyantların vakalarda artışa yol açtığı yaz aylarında enfeksiyon kaptıysanız, yeniden enfeksiyona karşı savunmasız olabilirsiniz.


Bu kesinlikle hastalanacağınız anlamına gelmez. Michigan Üniversitesi'nde bulaşıcı hastalıklar epidemiyoloğu olan Aubree Gordon, “Kesinlikle bir miktar korumaya sahip olmalısınız” dedi. Bağışıklık, önceki enfeksiyonlarınızın sıklığından, aşı geçmişinizden, altta yatan tıbbi rahatsızlıklarınızdan ve daha fazlasından gelen bireysel bir kokteyldir. Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi'nden virolog Fikadu Tafesse, 65 yaş ve üzeri, bağışıklık sistemi baskılanmış veya altta yatan sağlık sorunları olan kişilerde yeniden enfeksiyon riskinin genellikle daha yüksek olduğunu söyledi.

Bir kişi Kovid'e yakalandıktan sonraki aylarda aynı veya çok benzer bir varyanta maruz kalırsa, vücudu genellikle enfeksiyona neden olmadan önce bu varyantı tanımaya ve onunla savaşmaya hazırlanır. Bilim adamları bu korumanın tam olarak ne kadar süreceği konusunda hemfikir değiller ancak tahminler iki ila altı ay arasında değişiyor.

Ancak JN.1'in alışık olduğumuzdan çok daha fazla mutasyona sahip olduğunu söyleyen Dr. Marc Sala, Chicago'daki Northwestern Tıp Kapsamlı Kovid-19 Merkezi'nin eş direktörü. Bu nedenle, daha önce baskın olan bir varyant da dahil olmak üzere yakın zamanda başka bir varyantla enfekte olmuş kişiler tekrar enfekte olabilir.

Peki ya sonbaharda takviye aşısı yaptırırsam?


Bu ay yayınlanan bir CDC raporu, sonbaharda uygulamaya konulan güncellenmiş aşıları alan kişilerin, semptomatik bir Kovid vakasına karşı aşı olmayan kişilere göre yüzde 54 daha fazla korumaya sahip olduğunu gösterdi. Çalışmanın başyazarı Ruth Link-Gelles, aşıların daha eski bir varyant olan XBB.1.5'i hedef alacak şekilde formüle edildiğini ancak yine de JN.1'e karşı bir miktar koruma sağladığını söyledi. “Hepsi birbiriyle çok yakından bağlantılı” dedi.

Ancak aşılanmış bir kişinin semptomatik enfeksiyonlara yakalanma olasılığı daha düşük olmasına rağmen yine de virüse karşı tam olarak korunmamıştır.


Yine de güncellenen aşının hâlâ “oldukça büyük faydalar” sağladığını söyledi. Özellikle aşıların ciddi hastalık ve hastaneye yatış riskini azalttığını söyledi. Uzmanlar özellikle 65 yaş ve üzeri ya da bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin aşı yaptırmasını öneriyor. CDC'ye göre, Ocak sonu itibarıyla uygun çocukların yalnızca yüzde 12'si ve yetişkinlerin yüzde 22'si güncellenmiş bir aşı aldı.

Pek çok kişide enfeksiyon, aşı veya her ikisi aracılığıyla bağışıklık sisteminiz ne kadar güçlü olursa belirtileriniz de o kadar hafif olur, diyor Dr. Gordon. Bazı kişilerin JN.1 ile enfekte olabileceğini ve o kadar hafif semptomlar yaşayabileceğini, hatta hasta olduklarının farkına bile varamayacaklarını söyledi. Bununla birlikte, bağışıklık sistemi zayıflamış veya daha önce başka hastalıkları olan kişilerde hala ciddi semptomlar görülebilir.

Ve JN.1 ile enfekte olanlar, baskın varyant olarak kaldığı sürece muhtemelen iyi korunacaklardır. Şu anda herhangi bir yavaşlama belirtisi yok.
 
Üst