Kronik Ağrı: Nedenleri, Tedavisi ve Teşhisi Hakkında Bildiğimiz Beş Şey

Sakaryali

Active member
Çoğumuz acıyı yaşayana kadar acıyı düşünmüyoruz. Ve bunu yaptığımızda, genellikle birkaç gün veya hafta sonra atlattığımız bir şeydir. 2023 yazına kadar bu benim deneyimimdi. Bir gün uyandığımda kollarımın ağrıdığını fark ettim. Açık bir açıklama yoktu, yaptığım hiçbir şey yoktu. Acı çok şiddetliydi. Fazla bir şey yapamadım: Araba kullanmak, yemek pişirmek, yazmak, hatta uyumak. Her zaman çok fazla egzersiz yapan sağlıklı bir insan oldum ve bu garip ağrının sadece kötü şans olduğunu düşündüm. Ancak haftalar aylara dönüştükçe ve hiçbir neden ya da tedavi bulunamayınca yalnız olmadığımı fark ettim: Etrafımda devam eden bir kronik ağrı salgını vardı.

Durumum devam ettiğinden, bilim adamlarının kronik ağrı hakkında bildiklerini ve hâlâ bilmediklerini araştırmaya başladım. Hepsinden önemlisi, nedenleri hakkında ne kadar az şey bildiğimizi öğrendiğimde şok oldum. Ancak aynı zamanda kronik ağrı hakkında düşünme ve tedavi etme şeklimizi değiştiren bir devrimin eşiğinde olduğumuzu da keşfettim. (Dergi makalesinin tamamını okuyun.)

Kronik ağrı sadece bir semptom değil aynı zamanda bir hastalıktır.

Ölebileceğimizi düşünürdük İçinde Acı ama ölme itibaren BT. Günümüzde kronik ağrı genellikle sinirlerimiz aşırı aktif hale geldiğinde veya “duyarlılaştığında” ortaya çıkan ayrı bir hastalık olarak görülüyor. Bu, acımızı atfettiğimiz yaralanmanın iyileşmesinden sonra bile gerçekleşebilir, hatta sebepsiz olabilir. Bilim insanları eskiden inatçı ağrı karşısında şaşkına dönmüştü ama artık kronik ağrının merkezi sinir sistemiyle ilgili bir bozukluk olduğunu fark ettiler. Bazı durumlarda ağrı sinyalleri, araştırmacıların artık karmaşık bir dizi genetik, endokrinolojik ve immünolojik süreç olduğuna inandıkları şey tarafından yönlendirilerek ateşlenmeye devam ediyor.

Dünya nüfusunun dörtte biri kronik ağrıdan yakınıyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nde yaklaşık 100 milyon insan kronik ağrıdan yakınıyor; Dünya çapında iki milyara kadar var. Bu rakamlara ve kronik ağrının getirdiği mali, fiziksel ve duygusal yüke rağmen, kanser ve diyabet gibi hastalıklara fonun yalnızca küçük bir kısmı tahsis edildi. Ve kronik ağrı araştırmaları için ulusal bir merkez yok. Ancak araştırmacılar nihayet ağrının altında yatan mekanizmaları ve nasıl tedavi edileceğini anlamaya başlıyor.

Bazı insanlar kronik ağrıdan diğerlerinden daha sık muzdariptir.

Kadınlar erkeklerden daha sık kronik ağrı geliştirir. Kimse neden olduğundan tam olarak emin değil, ancak araştırmacılar iki olası nedene işaret ediyor: çünkü kadınlar otoimmün hastalıklara karşı daha yüksek risk altındadır ve hormonal dalgalanmalar ağrıyı daha da kötüleştirebilir. Bildiğimiz şey, kronik ağrının mutlaka durumunuzun ciddiyetine bağlı olmadığıdır. Nispeten hafif doku hasarına sahip bazı kişiler korkunç ağrılar yaşarken, ciddi hasara sahip olanların durumu çoğunlukla iyi olur. Ve bir kişi bir tür kronik ağrıdan muzdarip olduğunda, başka bir tür kronik ağrı geliştirme olasılığı daha yüksektir.

Araştırmacılar artık kanser gibi kronik ağrıların sonuçta hem hastalığa hem de etkilenen kişinin özel yapısına bağlı olarak değişebilen bir takım genetik ve hücresel nedenlere sahip olabileceğine inanıyor.

Yeni araştırma sonuçları tedavide devrim yaratabilir.

Kronik ağrı için yeterli tedaviyi geliştirmenin önündeki engellerden biri, bir kişinin acısını “görmenin” veya ölçmenin kolay bir yolunun olmamasıydı; tıpkı bir tümörün boyutunun izlenebilmesi veya bir kişinin beyin korteksinin Alzheimer nedeniyle ne kadar şiddetli küçüldüğünün ölçülebilmesi gibi. . Şu anda bile doktorlar birinden ağrısını yalnızca 1'den 10'a kadar derecelendirmesini isteyebilir.

Acıyı inceleyen araştırmacılar ve ilaç şirketleri öncelikle fareleri veya diğer hayvanları insan vekili olarak kullandılar ve daha sonra insanlarda başarısız olan yeni bir ilaç geliştirmek için yıllar veya on yıllar harcadılar. Yeni teknolojiler, araştırmacıların kronik ağrısı olan hastalardan doku örnekleri alıp incelemesine ve ağrı kronikleştiğinde hücresel düzeyde ne gibi değişikliklerin meydana geldiğini bulmasına olanak tanıdı. Amaç, özellikle bu değişiklikleri ele alabilecek ilaçlar geliştirmektir. Ve yeni görüntüleme teknolojileri ve bilgi işlem yetenekleri sayesinde, araştırmacılar artık bireysel bir hastanın durumunu belirleyen mikroskobik değişikliklerle ilgili verileri hızlı bir şekilde toplayabiliyor: ağrı imzası diyebileceğiniz şey.

Tüm bu ilerlemeler, kanser tedavisinde devrim yaratan kişiselleştirilmiş tıbbın ve hatta nedeni ne olursa olsun çoğu insanda ağrı sinyalini engelleyebilecek bir ilacın ortaya çıkmasına yol açabilir.

Artık uzmanlaşmış ağrı klinikleri var.

Kronik ağrısı olan hastalar sıklıkla damgalanıyor ve hatta işten atılıyor; bunun nedeni, pek çok doktorun onlara yardım etmek için gerekli eğitimden yoksun olmasıdır. Ancak ağrının karmaşıklığı ve kişiye özel tedavi ihtiyacı konusunda artan bir farkındalık vardır. Hastalar bu seçeneği sunan ağrı kliniklerine giderek daha fazla yöneliyor: burada fizyoterapi, psikolojik danışmanlık, uzman eczacılar ve nörologları içeren multidisipliner bir yaklaşımdan faydalanabiliyorlar. Bu daha fazla zaman alan ve özenli yaklaşım, olası tüm nedenlerin ve hastaların ağrılarıyla daha iyi yaşamalarına yardımcı olacak ilaç ve diğer tedavilerin belirlenmesine yardımcı olabilir. Ağrı sinirlerindeki işlev bozukluğunu veya beyindeki ağrı devrelerindeki değişiklikleri güvenilir bir şekilde ölçecek araçlara henüz sahip olmasak da, sonunda hastaların acısını hafifletecek büyük ölçekli kişiselleştirilmiş ağrı tedavisine yaklaşıyor olabiliriz.