Thich Nhat Hanh'ın bana farkındalık hakkında öğrettikleri

Sakaryali

Active member
2017 sonbaharında San Francisco'nun Haight-Ashbury semtinde parlak yeşil bir Viktorya dönemine ait eve taşındım. Bir yıllık bir konaklamanın ardından kısa bir süre önce Chicago'dan ayrılmıştım – her ne kadar kaçmış gibi hissetsem de.

O zamanlar kaygı ve OKB ile çözmeye kararlı olduğum, her şeyi tüketen bir savaşın ortasındaydım. Pasifik manzarası, uçsuz bucaksız yeşil parkları ve hemen her yerden gelen insanlarla San Francisco'nun bana hayatımı daha güneşli bir yöne yönlendirecek alanı vereceğini umuyordum.

Bavullarımı yeni daireme koydum ve dışarı çıkmaya karar verdim. Ancak mahallede yürürken ve Jimi Hendrix'in mor renkli büyük bir duvar resminin yanından geçerken yeni evimin kıymetini anlayamadım. Müdahaleci düşüncelerime bir son vermeye fazla odaklanmıştım.

OKB'm filmlerde gördüklerinize hiç benzemiyor. Evden çıkmadan önce kapıları kontrol etmiyorum veya ellerimi sekiz kez yıkamıyorum. Ben de dahil olmak üzere OKB'si olan birçok insan için bu daha içseldir: mantıksız düşünceler zihne girer ve orada iltihaplanarak kalır.

O duvar resminin önünde hissettiğim döngüsel düşünce saçmaydı: İstediğim hayata asla sahip olamayacağım çünkü endişelenmekten başka hiçbir şeye odaklanamayacağım.

Ama Nate ile bu eski Viktorya döneminden kalma evde tanıştım ve hızla oda arkadaşlığından arkadaşlığa geçtik. Oturma odasında gitar çaldık, ev yapımı tatlı humus yaptık ve içinde büyüdüğümüz Yahudi-Hıristiyan inançlarından süregelen uzaklaşmamızı analiz ettik. Ayrıca Nate meditasyon öğretmeniydi ve yavaş yavaş benim öğretmenim oldu.

Başlangıçta beni Batı'da Budist meditasyonu ve farkındalığı popülerleştiren Vietnamlı Zen ustası Thich Nhat Hanh'ın kitabı Farkındalık Mucizesi ile tanıştırdı. 100'den fazla eseri arasında ikincisi olan klasik, 50. yılını kutluyor.

İçinde Thay (Vietnamca “öğretmen” anlamına gelen kelime ve Thich Nhat Hanh'a sıklıkla verilen ad), belirsizlik ve anlaşmazlık ortasında içsel uyuma yönelik basit adımlar sunuyor. Öğretileri, koşullar ne olursa olsun, şimdiki anın dikkatli bir şekilde değerlendirilmesine dayanmaktadır. “Farkındalık Mucizesi”nde şunu yazdı: “Meditasyon bir kaçış değildir; gerçeklikle sakin bir karşılaşma.” Bu satırı ilk okuduğumda her gün sonsuz bir kaçamak gibi geliyordu. Karşıdan gelen trafiğe gireceğime dair rahatsız edici düşüncelerimi kontrol etmeye çalıştım; ya da mantığa, gerçeklere ve istatistiklere dayanarak yemekten önce dua etmezsem ahlaki açıdan hatalı olduğumu düşünüyorum. Ama bu sadece endişeyi daha da kötüleştirdi.

Artık birçok insanın bu düşüncelere sahip olduğunu biliyorum. Aradaki fark, OKB'si olmayan kişiler için bu düşüncelerin geçici olmasıdır. Benim gibi insanlar için, özellikle de tedavi görmemiş olanlar için, bu düşünceler, çoğu zaman mantıklı olmadıklarını anlasak da, akılda kalıcıdır.

OKB, hayattaki en küçük, en saf anların neşesini alıp götürmüştür. Kaygılı zihnim, büyükannemle sakin bir sabah kahvesi içmeye, maçı kazandıran golü çılgınca kutlamaya ya da yatakta kitap okumanın huzuruna izin vermiyordu.

Obsesif kompulsif bozukluk sizi her türlü belirsizliğe karşı tahammülsüz kılar. Eğer korkunç bir şey olacaksa, zihniniz muhtemelen olacağını söylüyor. Bu duygu, tüm öngörülemezlik ortadan kalkana kadar ilerleyişini durdurmayacağını vaat eden görünmez bir ordunun davul sesine benziyor.

Bir öğleden sonra Nate'in güneşli odasında oturuyordum ve o bana Thich Nhat Hanh'ın nefese odaklanarak nasıl orada olunacağını öğrettiğini söyledi. Nefesin bedenimizi zihnimize bağladığını “Farkındalık Mucizesi” kitabında yazdı.

Böylece oraya birlikte başladık. Açık ve sisli bir sabah, Nate ve ben işten önce erkenden uyandık ve kapüşonlular ve eşofmanlarımızla arka basamaklara oturduk. Kendisi aynısını yaparken bana hâlâ huysuz olan gözlerimi kapatmamı söyledi.

“Tamam,” dedi, “dikkatinizi alnınıza odaklamaya başlayın.”

Bunu ben yaptım. Bekledim. Uzaklarda bir martı cıvıldıyordu. “Yeniden odaklan,” dedi Nate. “Nasıl hissettirdiğini izle.” Nate'in rehberliğinde yavaşça vücudumun her yerini taradım, odağımı bedenimin üst kısmından kaydırdım. sertkollarıma, yaraellerime kadar, soğutulmuşsonra bacaklar, ılıkve son olarak ayaklarım topraklanmış.

Birkaç gün sonra, bir düşünce ile tepkim arasında bir milisaniyelik netlik, bir boşluk açıldığını hissettim. Thich Nhat Hanh, Farkındalık Mucizesi'nde şöyle yazmıştı: “Amaç onu uzaklaştırmak, ondan nefret etmek, onun hakkında endişelenmek ya da ondan korkmak değil.” “Peki bu düşünce ve duygularla ilgili tam olarak ne yapmalısınız? Sadece onların varlığını kabul edin.”

Ne kadar tutarlı pratik yaparsam, sakinliğin içsel diyaloğumu da ne kadar etkilediğini görmeye başladım. Yıllardır ilk kez normal olduğunu düşündüğüm bir geleceği hayal edebildiğimi hissettim. Geceleri yatağımda uzanırken sık sık Thay'in YouTube'daki derslerini dinledim ve sesini dinleyerek uyuyakaldım. Bir tanesinde şöyle diyor: “İçinizdeki acı tohumu güçlü olabilir, ancak mutlu olmanıza izin vermek için artık acı çekmeyeceğiniz zamanı beklemeyin.”

Hayatımın siyahtan beyaza dönmesini bekliyordum. Randevulara gitmeyi, bir kız arkadaş bulmayı, sonunda tatmin edici bir kariyere adım atmayı ve tamamen iyileştiğimi hissedene kadar eski arkadaşlarımı görmek için gezi rezervasyonu yaptırmayı bekledim.

Ama Thay, mutluluğun grilikte bulunabileceğini öğretti. Nate ve benim meditasyon için rahat bir alana dönüştürdüğümüz bir dolap olan “The Nook”ta Thich Nhat Hanh'ın sesini takip etmeye devam ettim: “Nefes aldığımda içimde korku olduğunu biliyorum. Nefes verirken korkuma gülümsüyorum” dedi.

Nate'in beni ilk kez “farkındalık mucizesi” ile tanıştırmasından bu yana sekiz yıl geçti ve uygulamalarım – tutarlı bir terapi ve ilaç tedavisi rejimiyle birleştiğinde – dünyayı her gün deneyimleme şeklimi değiştirdi. Farkındalık meditasyonum asla durmuyor ve büyük olasılıkla OKB'm asla durmuyor, ancak birincisi ikincisini önemli ölçüde iyileştirdi.

Geçen ay bir öğleden sonramı Thay'in 25 yıl önce Kaliforniya'nın Escondido tepelerinde kurduğu bir yerleşim bölgesi olan Deer Park Manastırı'nda geçirdim. Babam, amcam ve kuzenimle birlikte aslen New England'lı bir keşiş olan Kardeş Phap Luu ile tanıştım.

Beşimiz birlikte oturduk ve Thay'in öğretileri hakkında konuştuk. Görünüşe göre Kardeş Phap Luu, varoluşsal umutsuzlukla mücadele sırasında kendi muayenehanesine başladı. Ve bana Thay'in asırlardır süren farkındalık uygulamasını kendi depresyon deneyimi sırasında keşfettiğini söyledi.

Manastırdan dönerken aklıma Thay'in şu sözleri geldi: “Çamur olmadan hiçbir nilüfer büyüyemez.” Sonra heyecanım yerini endişeye bıraktı. New York'ta katılabileceğim inzivalar olup olmadığını, günlük meditasyonlarımı nasıl genişletebileceğimi ve Thich Nhat Hanh'ın kaç kitabını okumam gerektiğini merak ediyordum. Ama sonra beni bu ana getiren şeyin ne olduğunu hatırladım: Her anı birer birer, nefes nefese geçirmek.