Yardım ettiniz mi, duydunuz mu veya sarıldınız mı? Sevdiğiniz biri üzgün olduğunda ne sorulur?

Sakaryali

Active member
Geçen Eylül, New York’un taşrasındaki bir ilkokulda özel eğitim öğretmeni olan kız kardeşim Heather’dan bir telefon aldım.

Öğrencileri tarafından Bayan Stella olarak bilinen Heather zorlu bir hafta geçirmişti. Öğrencileri yeni bir okul yılına hazırlanıyorlardı ama bazıları sınıfta huzursuz olmuştu.

“Bir çocuk duygusal olarak bunaldığında ne yaparsın?” diye sordum. Bana okulundaki birçok öğretmenin öğrencilere basit bir soru sorduğunu söyledi: Yardım edilmesini, duyulmasını veya sarılmasını ister miydin?

Heather, seçimin çocuklara gün boyunca okul kurallarına uyarken önemli olan bir kontrol duygusu verdiğini söyledi. “Ve tüm çocuklar duygularıyla farklı şekilde başa çıkıyor” diye açıkladı. “Bazı insanlar bir kutu mendile ihtiyaç duyar veya otobüste bir sorun hakkında konuşmak ister ve ben sadece dinlerim.”

Bu sorunun yetişkinler için de aynı derecede etkili olabileceği aklıma geldi.

Evliliğimiz boyunca, ne zaman kocam Tom’a bir sorundan bahsetsem, ben konuşmayı bitirmeden sorunu gidermeye başlardı. İyi niyetliydi ama önerileri beni daha da karamsar yaptı. Bazen sadece sessiz bir ayı kucaklaması için can atıyordum.

Birimiz bir şeye üzüldüğünde (dürüst olmak gerekirse çoğu zaman üzülüyorum), diğerimiz o soruyu soruyor. Son birkaç ayda temelden değişti. İhtiyaçları netleştirir. Dönen duyguların şiddetini azaltır. Olumlu adımlar atmamıza yardımcı olur.

Her seçeneğin – bir kucaklama, düşünceli ama talep edilen bir tavsiye veya empatik bir kulak – rahatlatma ve yatıştırma gücü vardır. Eşinizden sarılmak, bağlanma hormonu olan oksitosin düzeylerini artırır ve stresi azaltmaya yardımcı olur. “Kaliteli dinleme” olarak bilinen duyulmanın, zor ve samimi konuşmalarda savunuculuğu azaltabileceğine dair kanıtlar var. Ve bazı araştırmalar, birbirlerine destekleyici tavsiyeler veren çiftlerin daha yüksek ilişki doyumuna sahip olduğunu gösteriyor.

Ancak farklı duygular farklı tepkiler gerektirir, dedi Dr. Denver’daki Pathlight Ruh Hali ve Anksiyete Merkezi’nde psikoterapi direktörü Elizabeth Easton. “Dolayısıyla, güvence gibi bir tepki endişe için işe yarayabilir, ancak hüsrana uğramış birini daha da kızdırabilir” dedi.

Dallas’ta lisanslı bir akıl sağlığı danışmanı olan Jada Jackson, tercih ettiğiniz tarzın eşinizinkiyle uyumlu olmayabilir, dedi. “Çiftlerimle çalışırken onlara ‘Dinleyin, siz sarılmak veya bir şeyleri düzeltmek istediğiniz için partnerinizin de aynı şeyi istediğini varsaymayın.’

Hatta kendi evliliğinde Dr. Jackson: “Kocama ‘Sürekli düzeltmeye çalışma’ diyorum. Bazen sadece içimi dökmek istiyorum.”

Sorun çözücüler, “diğer kişiyi daha iyi hissettirmek istedikleri için değil, kendi tatminleri için bir şeyleri düzeltmeye çalışabilirler” diye ekledi (Personel ve Sosyal Psikoloji Bülteni’nde 2018’de yayınlanan bir araştırma, tavsiye vermenin sorunları artırabileceğini buldu. Danışmanın “güç duygusu”.) Ve istenmeyen geri bildirim, başka bir gerilim katmanı ekleyebilir, dedi Dr. Jackson.

New York ve Kaliforniya’da klinik psikolog olan Frank Castro, üzgün olan birinin zaten çözümleri olabilir, ancak problem çözmeye devam etmeden önce hayal kırıklığı veya hayal kırıklığı içinde orada oturmak isteyebilirler, dedi.

Ya da rahatlatıcı bir kucaklama için yaklaşabilirsiniz, “ama partneriniz dikenli bir kaktüs gibidir” dedi Dr. Castro ve dokunulmak istemiyor.

Birinin yardım edilmek, duyulmak veya sarılmak isteyip istemediğini anlamak, “gerçekten ‘İhtiyaçlarınızı nasıl karşılayabilirim?’ diye sormak anlamına gelir” dedi Dr. Jackson.

Soruyu sorarak herhangi bir varsayımda bulunmuyorsunuz, diye açıkladı Dr. Castro. “İzin istiyorsun – ve çok da kasıtlısın – bu bir empati işareti.”

Tom bana neye ihtiyacım olduğunu sorduğunda, üzülmek için harcadığım zamanı azaltıyor. Durmak, değerlendirmek ve yanıtlamak için bir dakikamı ayırıyorum: Çoğu zaman, bu sadece bir sarılma.

Heather, “Öğrencilerim de genellikle böyle söyler,” dedi.

kötü uyudun Antrenmanını atlayıp uyumalı mısın?

Dani Blum’a göre yeni bir çalışma, mümkün olduğunda güçlenmenin ve egzersiz yapmanın daha iyi olduğunu gösteriyor. Araştırmacılar, haftada 150 dakika orta ila şiddetli fiziksel aktivite yapmanın düzensiz uykunun bazı sağlık sonuçlarını tersine çevirebileceğini buldular.

Abone olduğunuz için teşekkürler

Bültenin geçmiş sayılarını buradan okuyun.

Okuduklarınızı beğendiyseniz, lütfen başkalarına tavsiye etmeyi düşünün. Buradan kaydolabilirsiniz. Yalnızca abonelere yönelik tüm haber bültenlerimize buradan göz atın.

Geri bildirim? Sizden haber almak isteriz. well_newsletter@Haber adresinden bize e-posta gönderin.