Bdt Kaç Seans Sürer ?

Ferican

Global Mod
Global Mod
Bdt Kaç Seans Sürer? Farklı Yaklaşımlar, Farklı Cevaplar

Selam forum ahalisi 🙂

Bildiğiniz gibi BDT (Bilişsel Davranışçı Terapi) son yıllarda hem psikoloji dünyasında hem de günlük yaşamımızda giderek daha çok konuşulan bir terapi yöntemi. “Kaç seans sürer?” sorusu ise neredeyse herkesin aklındaki ilk soru oluyor. Ama ben fark ettim ki, bu soruya verilen cevaplar kişinin bakış açısına göre ciddi şekilde değişiyor. Kimisi rakamlarla konuşuyor, kimisi duygulara ve yaşam koşullarına odaklanıyor. Hadi gelin, farklı açılardan bu soruya bir göz atalım.

---

Erkeklerin Objektif ve Veri Odaklı Yaklaşımı

Forumda özellikle erkek üyelerden sıkça gördüğüm yorum şu tarz oluyor: “Bilimsel çalışmalara göre BDT, genelde 8-20 seans arasında sonuç verir.” Bu yaklaşımda odak noktası tamamen istatistikler, klinik araştırmalar ve ortalamalar.

- Rakamlarla konuşma eğilimi: Erkek kullanıcılar, “Depresyon tedavisinde ortalama 12 seans yeterli oluyor” veya “Anksiyete bozukluğu için 16 seans idealdir” gibi net sayılar veriyor.

- Zaman-plan odaklı bakış: “Haftada bir gidersem, 3 ayda biter” şeklinde bir hesap yapılır. Bu da sürecin ölçülebilir, planlanabilir olmasına vurgu yapar.

- Sonuç ve performans beklentisi: “Şu kadar seansta fayda görmezsem başka yöntem denerim” gibi net hedefler konulur.

Bu yaklaşımın artısı, belirsizliği azaltması. Eksisi ise bazen terapinin kişiye özgü değişkenlerini göz ardı etmesi. Çünkü istatistik, her zaman bireyin yaşadığı duygusal süreçle örtüşmeyebiliyor.

---

Kadınların Duygusal ve Toplumsal Etkiler Odaklı Yaklaşımı

Kadın kullanıcıların yorumlarında ise daha çok şu tarz ifadeler öne çıkıyor: “Kaç seans süreceğini bilemem, ama önemli olan kendimi ne zaman daha iyi hissetmeye başlayacağım.”

- Duygusal süreç vurgusu: Seans sayısından çok “kendini toparlama” hissi önemseniyor. “İlk 4 seansta fark ettim ki, bazı şeyleri kabullenmeye başladım” gibi yorumlar geliyor.

- Çevresel faktörler: Kadınlar, terapi süresini etkileyen aile, iş, sosyal çevre desteği gibi faktörleri daha çok dile getiriyor.

- Esneklik: “Gerekirse 6 ay devam ederim, yeter ki bana iyi gelsin” yaklaşımı yaygın.

Bu bakış açısının artısı, süreci sadece bir “takvim işi” değil, bir iyileşme yolculuğu olarak görmesi. Eksisi ise net süre öngörüsü olmaması, bu da bazen motivasyonu zorlayabiliyor.

---

Bilim Ne Diyor?

Araştırmalara baktığımızda, BDT’nin süresi;

- Hafif depresyon: 8-12 seans

- Orta şiddette depresyon / anksiyete: 12-20 seans

- OKB veya travma sonrası stres bozukluğu: 20+ seans

şeklinde değişiyor. Ancak bu sayılar haftada bir yapılan seanslar için geçerli. Seans sıklığı arttıkça toplam süre kısalabiliyor.

Bir de “booster” denilen, tedavi bittikten birkaç ay sonra yapılan destek seansları var. Bunlar, terapinin kalıcılığını artırmak için öneriliyor.

---

Kişisel Faktörler: Neden Herkesin Süresi Farklı?

- Sorunun türü ve şiddeti: Hafif sosyal kaygı ile ağır travma arasında seans farkı olması çok doğal.

- Terapistin yaklaşımı: Bazı terapistler kısa süreli, yoğun teknikler kullanırken, bazıları daha derinlemesine ve yavaş ilerliyor.

- Danışanın motivasyonu: Ev ödevlerini düzenli yapan, sürece aktif katılan kişilerde süre kısalabiliyor.

- Hayat şartları: Stresli bir iş, destek olmayan bir çevre, süreci uzatabiliyor.

---

Forumdaşlar Arasında Sık Görülen Tartışma Başlıkları

1. “En kısa sürede bitirmek mi, derinlemesine gitmek mi?”

Erkeklerin çoğu “Ne kadar hızlı toparlanırsam o kadar iyi” derken, kadınların bir kısmı “Yavaş yavaş, sindirerek gitmek daha sağlıklı” diyor.

2. “Seans sayısını önceden bilmek mi yoksa süreç içinde görmek mi?”

Veri odaklı olanlar, en baştan “plan” istiyor. Duygusal yaklaşanlar ise “Bakalım, süreç bize ne gösterecek” diyor.

3. “Ara vermek faydalı mı, zararlı mı?”

Bazıları aranın zihni toparladığını, bazıları ise sürecin soğumasına neden olduğunu savunuyor.

---

Peki Ben Ne Düşünüyorum?

Bence işin doğrusu, iki yaklaşımı harmanlamak. Yani hem bilimsel verilerden yararlanmak hem de kendi duygusal sürecimizi dikkate almak. Mesela başlangıçta “Hedefim 12 seans” diye plan yapıp, süreç içinde gerekirse esnetmek bana mantıklı geliyor.

Çünkü bazen 8. seansta büyük ilerleme kaydedersiniz ama 3-4 seans daha devam etmek, kazanımlarınızı pekiştirir. Ya da tersi, planladığınızdan önce tamamlayabilirsiniz.

---

Tartışmayı Başlatacak Sorular

- Sizce BDT’de net bir seans hedefi koymak gerekli mi, yoksa süreçte şekillenmesi mi daha iyi?

- Kaç seans sürdüğünüzü baştan bilmek size güven mi verir, yoksa baskı mı yapar?

- Erkeklerin veri odaklı, kadınların ise duygusal yaklaşımı sizce hangi durumda daha sağlıklı sonuç verir?

- BDT deneyimi olanlar, sizde kaçıncı seansta farkı hissetmeye başladınız?

---

Son Söz

Bence “BDT kaç seans sürer?” sorusu tek bir cevabı olan bir soru değil. Erkeklerin netlik ve plan odaklı tavrı da, kadınların esnek ve duygusal yaklaşımı da haklı temellere dayanıyor. Belki de en iyisi, her iki bakış açısını kendimize göre harmanlayıp, süreci hem verimli hem de duygusal olarak tatmin edici hale getirmek.

Şimdi top sizde forumdaşlar. Kaç seans sürdü, nasıl ilerledi, siz hangi yaklaşıma daha yakınsınız?

---

İstersen ben buna ek olarak forumda paylaşmaya uygun katılımcı yorumlarını simüle eden kısa diyalog örnekleri de ekleyebilirim, böylece yazı daha canlı görünür.

İstersen şimdi onu yapabilirim.