Bruce Willis’e Frontotemporal Demans Teşhisi Kondu: Bilmeniz Gerekenler

Sakaryali

Active member
Bruce Willis’in ailesi, aktörün FTD olarak bilinen frontotemporal demansa sahip olduğunu açıkladı; bu, en yaygın olarak beynin frontal ve temporal loblarındaki sinir hücrelerinin sayısı azaldığında ortaya çıkan bir bunama türüdür. 67 yaşındaki Bay Willis’e daha önce afazi teşhisi kondu ve bu da onun oyunculuktan emekli olmasına neden oldu. Aileden yapılan açıklamada, “FTD, çoğumuzun daha önce hiç duymadığı ve herkesi etkileyebilecek acımasız bir hastalıktır.”

FTD’nin iki ana çeşidi vardır: hastanın iletişim kurma yeteneğini bozan birincil progresif afazi ve kişilik ve davranış değişikliklerinde kendini gösteren davranışsal varyant frontotemporal demans. “Beynin bizi en çok insan yapan kısımlarına çarpıyor” dedi Dr. Bruce Miller, San Francisco Kaliforniya Üniversitesi’nde Nöroloji Profesörü.

Frontotemporal Dejenerasyon Derneği’nin yönetici direktörü Susan Dickinson, FTD’nin 60 yaşın altındaki kişilerde bunamanın önde gelen nedeni olduğunu söyledi. Amerika Birleşik Devletleri’nde FTD teşhisi konan yaklaşık 50.000 kişi var, diye ekledi, ancak birçok uzman teşhis koymanın zorluğu nedeniyle bu sayının çok az olduğuna inanıyor. Durumu teşhis etmek için kan testi veya tek bir biyobelirteç yoktur – bunun yerine doktorlar, semptomlar ve nörogörüntüleme kullanarak durumu tanımlar. Bayan Dickinson, hastaların doğru bir teşhis almasının ortalama olarak üç yıldan fazla sürdüğünü söyledi.

Frontotemporal demansın ilk belirtileri nelerdir?


Öncelikle ilerleyici afazisi olan kişiler, tam cümlelerle konuşmakta veya konuşmaları anlamakta güçlük çekebilirler. Yazmak veya okumakta zorlanabilirler.


FTD’nin davranış varyantına sahip olanlar atipik davranıyor olabilir, dedi Dr. Northwestern Üniversitesi Feinberg Tıp Fakültesi’nde nöroloji profesörü olan Ian Grant. Aileler, hastaların “filtrelerinin bir kısmını kaybetmiş gibi göründüklerini” söyleyeceklerini söyledi. Örneğin, normalde sessiz ve içine kapanık biri, küfürler savurmaya veya bir yabancının görünüşü hakkında yüksek sesle yorumlar yapmaya başlayabilir. Kişi kayıtsız davranabilir, dedi Dr. Miller ve motivasyonunu kaybetti. Bazıları da etraflarındakiler için empati eksikliği gösterebilir.

FTD’si olan kişiler genellikle organizasyon becerileriyle mücadele eder, çoklu görev yapamaz veya plan yapamaz. Dr. Joel Salinas, NYU Langone Health’de klinik nöroloji profesörü yardımcısı.

doktor Grant, FTD’den kaynaklanan kişilik değişikliklerine eşlik edebilecek zayıf muhakeme ve düzensiz davranışı şöyle tanımladı: B. Bir şişe akçaağaç şurubu içmek. “Gerçekten kontrol etme yeteneğine sahip olmadan anında tatmin olmayı arzulayabilirler” dedi.

Bazı durumlarda, hastalara bu semptomlar nedeniyle bipolar bozukluk gibi psikiyatrik bir durumla yanlış teşhis konulabilir, diye ekledi Dr. Grant eklendi. Bununla birlikte, bir psikiyatrik durum ile FTD’yi ayırt etmenin bazı yolları vardır: Frontotemporal demans tipik olarak 50’li ve 60’lı yaşlarındaki insanları etkiler ve bu yaştaki kişilerin yeni bir psikiyatrik bozukluk geliştirmesi imkansız olmasa da nadirdir. zihinsel problemler.

Ayrıca, FTD’si olan bir kişide beyin taraması, beynin ön kısmında atrofi veya küçülme gösterebilirken, psikiyatrik bir bozukluğun bu tür değişiklikleri gösterme olasılığı daha düşük olacaktır.

Frontotemporal bunamaya ne sebep olur?


Genetik, FTD için kritik bir risk faktörüdür, ancak bunun ötesinde, doktorlar çoğu insanda hastalığa neyin neden olduğundan emin değildir, dedi Dr. Miller. Ancak ailesinde hastalık öyküsü olan kişilerin bile bunama gelişme riskini azaltmak veya hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak için fiziksel egzersiz yapmak, başkalarıyla etkileşim kurmak ve okuma gibi bilişsel aktiviteyi sürdürmek dahil yapabileceği şeyler olduğunu söyledi. Çapraz bulmacalar, yeni bir dil öğrenin veya bir müzik aleti çalın. Ancak Bayan Dickinson, herhangi bir faaliyetin FTD’yi önleyebileceğine dair hiçbir kanıt olmadığını söyledi.

FTD için tedavi seçenekleri nelerdir?


Genel olarak, FTD’li hastalar ilk belirgin semptomları gösterdikten sonra yaklaşık beş ila yedi yıl yaşarlar, dedi Dr. Hibe etmek. Tedavisi yok – “ancak iyileştirilemeyen bir hastalığa sahip olmak ile” Yapabileceğimiz hiçbir şey yok “demek arasında bir fark var” dedi.

Ergoterapi, iletişim güçlüğü çeken hastalara yardımcı olabilir. Konuşma terapisi de bu hastalara yardımcı olacak bir araç olabilir, dedi Dr. Salinalar.

Doktorlar genellikle FTD’li kişilerin aileleri veya sevdikleriyle birlikte çalışarak kendilerine veya sevdiklerine zarar vermemelerini sağlayacak önlemleri içerebilen bir bakım planı geliştirir. Doktorlar semptomları hafifletmek için ilaç yazabilir; Bazı hastalara ruh hali veya davranışsal semptomları yönetmeye yardımcı olması için antidepresanlar reçete edilebilir, Dr. Miller.

Bayan Dickinson, hastaların genellikle istikrarlı, öngörülebilir rutinlerden yararlandığını söyledi. Ve birçok hastanın yanı sıra aile üyeleri de destek gruplarında teselli buluyor, diye ekledi.

Doktorlar ayrıca ailelerin kendi başlarının çaresine bakabilmelerini sağlamak için çalışıyor. “Aile genellikle hasta kadar acı çekiyor” dedi Dr. Miller.
 
Üst