Covid hamile kadınlarda sağlık krizini şiddetlendirdi

Sakaryali

Active member
KOKOMO, Indiana – Tammy Cunningham, oğlunun doğumunu hatırlamıyor. Mayıs 2021’de akut bir şekilde Covid-19 hastası olduğunda henüz yedi aylık hamile değildi. Helikopterle bir Indianapolis hastanesine götürüldüğünde öksürüyor ve nefes nefese kalıyordu.

Bebeğin daha 11 haftası yoktu ama Bayan Cunningham’ın ciğerleri iflas etti. Hamileyken ne kendisinin ne de fetüsün hayatta kalamayacağından endişelenen sağlık ekibi, nişanlısından acil sezaryen için izin vermesini istedi.

Matt Cunningham, “‘İkisi de başaracak mı?’ Dedim” diye hatırladı. “Ve buna cevap veremeyeceklerini söylediler.”

Yeni hükümet verileri, bunun gibi sahnelerin, pandeminin ikinci yılı olan 2021’de şok edici bir sıklıkta yaşandığını gösteriyor.


Ulusal Sağlık İstatistikleri Merkezi Perşembe günü 2021’de 1.205 hamile kadının öldüğünü bildirdi; bu, 861 ölümün olduğu 2020’ye göre anne ölümlerinde yüzde 40’lık bir artış ve 754’ün olduğu 2019’a göre yüzde 60’lık bir artışa eşdeğer.

Nüfus sayımı, hamile olan veya son 42 gün içinde hamile olan kadınların hamilelikle ilgili veya hamileliği ağırlaştıran nedenlerle ölümlerini içermektedir. Devlet Sorumluluk Bürosu tarafından hazırlanan ayrı bir rapor, Covid’i 2021’de en az 400 anne ölümüne katkıda bulunan bir faktör olarak gösterdi ve artışın çoğundan sorumlu.


Pandemiden önce bile Amerika Birleşik Devletleri, sanayileşmiş ülkeler arasında en yüksek anne ölüm oranına sahipti. Koronavirüs zaten vahim olan durumu daha da kötüleştirdi ve oranı 2019’da 100.000 canlı doğumda 20,1’den 2021’de 100.000 doğumda 32,9’a çıkardı.

Irk farklılıkları özellikle şiddetliydi. Siyah kadınlar için anne ölüm oranı, 2021’de 100.000 canlı doğumda 69,9’a yükseldi ve bu, beyaz kadınların oranının 2,6 katı. Perşembe günü Obstetrics & Gynecology’de yayınlanan bir araştırmaya göre, 2020’den 2021’e kadar, hamile olan veya bir önceki yıl doğum yapmış olan Kızılderili ve Alaskalı kadınların ölüm oranı iki katına çıktı.


Ölümler hikayenin sadece bir kısmını anlatıyor. Hamileliğe bağlı bir komplikasyondan ölen her kadın için, erken doğumla sonuçlanan ve hem annenin hem de çocuğun uzun vadeli sağlığını etkileyebilecek ciddi bir hastalığa yakalanan Bayan Cunningham gibi pek çok kadın vardı. Maaş kaybı, tıbbi faturalar ve psikolojik travma stresi artırıyor.

Hamilelik, kadınları özellikle Covid gibi bulaşıcı hastalıklara karşı savunmasız hale getiriyor. Hamilelik sırasında kalp, akciğerler ve böbrekler daha çok çalışır. Bağışıklık sistemi tam olarak zayıflamamış olsa da fetüsün uyum sağlaması için yeniden ayarlanır.

Korona salgını hakkında daha fazla bilgi

Abdominal basınç fazla akciğer kapasitesini azaltır. Kan daha kolay pıhtılaşıyor, bu Covid’in şiddetlendirdiği bir eğilim, tehlikeli tıkanma riskini artırıyor. Enfeksiyon ayrıca fetüse oksijen ve besin sağlayan plasentaya da zarar veriyor ve preeklampsi adı verilen tehlikeli bir gebelik komplikasyonu riskini artırıyor.

Aşılanmamış bireyleri izleyen büyük bir meta-analize göre, Covid’li hamile kadınların enfekte olmayan hamile kadınlara kıyasla yedi kat ölme riski var. Enfeksiyon aynı zamanda bir kadının erken doğum yapmasına ve bebeğin yenidoğan yoğun bakım gerektirmesine neden olur.


Neyse ki mevcut Omicron varyantı, 2021 yazında ortaya çıkan Delta varyantından daha az öldürücü görünüyor ve şimdi daha fazla insan koronavirüse karşı bağışıklık kazandı. Ön rakamlar, 2022’de anne ölümlerinin pandemi öncesi seviyelere düştüğünü gösteriyor.


Ancak hamilelik, genç kadınları bile ciddi hastalıklara karşı özellikle savunmasız hale getiren bir faktör olmaya devam ediyor. Şu anda 39 yaşında olan ve hamile kaldığında biraz fazla kilolu olan Cunningham’a, hastalandığında yeni gebelik diyabeti teşhisi konmuştu.

“Bütün hastalarımla bunu konuşuyorum” dedi Dr. Torri Metz, Utah Üniversitesi’nde bir maternal fetal tıp uzmanı. “Her ikisi de yüksek risk kategorileri olan bu altta yatan tıbbi durumlardan bazılarına sahiplerse ve hamilelerse, kendilerini herhangi bir solunum yolu virüsüne maruz bırakma riskine sokma konusunda ekstra dikkatli olmaları gerekir, çünkü biliyoruz ki hamile insanlar hastalanır. bu virüslerden daha hasta.”

Gecikmeli aşılama


2021 yazında, bilim adamları hamilelik sırasında mRNA aşılarının güvenliği konusunda biraz emin değillerdi; Sıklıkla olduğu gibi, hamile kadınlar klinik çalışmaların dışında tutuldu. Ağustos 2021 gibi yakın bir tarihte, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri hamile kadınların aşılanmasını desteklemek için net bir kılavuz yayınladı.

Covid’den ölen hamilelerin çoğu aşılanmamıştı. Bugün, hamile kadınların yüzde 70’inden fazlası Kovid aşısı oldu, ancak yalnızca yaklaşık yüzde 20’si iki değerlikli takviye aşıları oldu.

“Aşılamanın ciddi hastalıkları ve hastaneye yatışları önlediğini ve kötü anne ve bebek sonuçlarını önlediğini kesinlikle biliyoruz” dedi Dr. CDC’nin Bebek Sonuç Gözetim, Araştırma ve Önleme Bölümü başkanı Dana Meaney-Delman. “Bunu vurgulamaya devam etmeliyiz.”

Bayan Cunningham’ın doğum uzmanı onu aşı olması için cesaretlendirmişti ama o tereddüt etti. “Neredeyse oradaydı”, aniden “golf topu büyüklüğünde” kan pıhtıları oluşturan alışılmadık derecede bol burun kanaması geçirmeye başladı.

Bayan Cunningham da nefes darlığı hissetti, ancak bunu ilerleyen hamileliğe bağladı. (Pek çok Covid semptomu, hamilelikte tipik olarak görülenlere benzediği için gözden kaçabilir.)


Bir Covid testi negatif çıktı ve Bayan Cunningham işine döndüğü için mutluydu. Çalıştığı otomobil parçaları fabrikasında önceki pandemik izinlerden sonra zaten maaşını kaybetmişti. 3 Mayıs 2021’de çalışmaya başladıktan kısa bir süre sonra fabrikadaki bir arkadaşına döndü ve “Nefes alamıyorum” dedi.

Indianapolis’teki IU Health Methodist Hastanesine vardığında şiddetli nefes darlığı çekiyordu. Doktorlar zatürre teşhisi koydu ve ciğerlerinde yamalı gölgeler buldu.

Seyreltilmemiş oksijen verildikten sonra ve hatta bebek doğduktan sonra bile oksijen seviyeleri düşmeye devam etti.

“Ciğerlerinin aşırı derecede hasar gördüğü ve artık bağımsız olarak çalışamayacağı açıktı” dedi Dr. Bayan Cunningham’ı tedavi eden yoğun bakım doktoru Omar Rahman. Bayan Cunningham zaten solunum cihazına bağlıydı ve özel bir kardiyopulmoner baypas makinesine bağlıydı.


Bayan Cunningham’ı hastanede ziyaret eden bir arkadaşı olan Jennifer McGregor, durumunun bu kadar çabuk kötüleşmesi karşısında şok oldu. “Orada kaç poşetin asılı olduğunu ve vücuduna kaç tüp girdiğini size söyleyemem” dedi.

Ancak sonraki 10 gün içinde Bayan Cunningham iyileşmeye başladı. Kalp-akciğer makinesinden kesildiğinde, sedasyon altında önemli bir yaşam olayını kaçırdığını fark etti: bir oğul sahibi olmak.

29 hafta ve iki günlük hamilelikte doğdu ve üç kilo ağırlığındaydı.

Salgının ilk yılında erken doğumlar biraz düştü. Ancak delta yükselişinin yılı olan 2021’de artarak 2007’den bu yana en yüksek orana ulaştılar.

O yılki tüm doğumların yaklaşık yüzde 10,5’i, 2020’de yüzde 10,1’den ve pandemiden önceki yıl olan 2019’da yüzde 10,2’den artarak pretermdi.

Cunningham’ların bebeği Calum’un Kovid testi hiçbir zaman pozitif çıkmadıysa da, Indianapolis’teki Riley Çocuk Hastanesi’ndeki yenidoğan yoğun bakım ünitesinde hastaneye kaldırıldı. Solunum tüpü üzerindeydi ve ara sıra saniyeler boyunca nefes almayı bıraktı.


Doktorlar onun yeterince hızlı kilo almadığından korktular – tablosuna “gelişememe” yazdılar. Olası görme ve işitme kaybından endişe ettiler.

Ancak NICU’da 66 gün geçirdikten sonra Cunningham’lar Calum’u eve getirmeyi başardılar. Beslenme tüpünü nasıl kullanacaklarını manken üzerinde pratik yaparak öğrendiler ve en kötüsüne hazırlandılar.

Bay Cunningham, “Bize söylediklerine göre, gelişimsel gecikmeleri olacak ve gerçekten geride kalacak,” dedi.

Hastaneden taburcu edildikten sonra, Bayan Cunningham’a her zaman yanında bir bakıcı bulundurması ve dinlenmesi için katı emirler verildi. Sonunda doktorlarının onayını aldıktan sonra yedi ay boyunca işe dönmedi.

Bayan Cunningham’ın üç genç kızı var ve Bay Cunningham’ın önceki ilişkisinden başka bir kızı var. Para dardı. Arkadaşlar yiyecek getirdi ve ev sahibi geç ödemeleri kabul etti. Ancak Cunningham’lar hiçbir devlet yardımı almadılar: yemek kuponları için bile geri çevrildiler.


Bayan Cunningham, “Hayatımız boyunca hiç yardım istememiştik” dedi. “Biz işçiydik. Haftada yedi gün, günde sekiz saat, bazen on iki saat çalışırdık. Ama 2020’de tüm dünya kapandığında, birikimlerimizin çoğunu tükettik ve sonra hastalandım. Hiç yakalanmadık.”


Fabrikada işe dönmesine rağmen, Bayan Cunningham’ın migren ve kısa süreli hafıza sorunları da dahil olmak üzere sürekli semptomları vardı. Doktor randevularını ve markete ne için gittiğini unutuyor. Geçenlerde kartını bir ATM’de unutmuş.

Birçok hasta, yoğun bakım ünitesinde kaldıkları için o kadar travmatize olur ki, yoğun bakım sonrası sendromu olarak bilinen durumu geliştirirler. Bayan Cunningham, hastaneye geri döndüğüne dair geçmişe dönüşler ve kabuslar görüyor.

“Hastanede boğulacakmış gibi ya da bütün ailemi öldüreceklermiş gibi hissederek uyanıyorum” dedi. Yakın zamanda travma sonrası stres bozukluğu teşhisi kondu.


Ancak Calum herkesi şaşırttı. Hastaneden eve döndükten sonraki aylar içinde, zamanında gelişimsel dönüm noktalarına ulaşıyordu. İlk doğum gününden kısa bir süre sonra koşmaya başladı ve “Naber?” ve “Ah ah!”

Babası, viral enfeksiyonlarla hastaneye geri döndüğünü, ancak kelime dağarcığının ve anlayışının mükemmel olduğunu söyledi. “Banyo yapmak isteyip istemediğini sorarsan, tüm kıyafetlerini çıkarır ve seninle banyoda buluşur” dedi.

Calum’ın gittiği kreşin sahibi Louann Gross, çok iştahlı olduğunu – genellikle “üçte birini” istediğini – ve akranlarına ayak uydurmaktan fazlasını yapabildiğini söyledi. “Ona ‘süper bebeğimiz’ dedim.”
 
Üst