Federal yetkililer ilk süt testlerinde canlı kuş gribi virüsü bulamadı

Sakaryali

Active member
Federal düzenleyiciler Cuma günü yaptıkları açıklamada, test edilen perakende süt örneklerinin ilk partisinde henüz canlı kuş gribi virüsü tespit etmediklerini söyledi. Bu, süt inekleri arasında virüs salgınına rağmen mağaza raflarındaki sütün güvende kaldığını gösteren güven verici bir göstergedir.

Çevrimiçi bir güncellemede, Gıda ve İlaç İdaresi, yalnızca genetik parçaları değil, canlı virüsleri de araştıran ilk test setinin, pastörizasyon sürecinin patojeni nötralize etmede etkili olduğunu öne sürdüğünü söyledi.

FDA güncellemede “Bu sonuçlar ticari süt tedarikinin güvenli olduğuna dair değerlendirmemizi doğruluyor” diye yazdı ve test çalışmalarının devam ettiğini ekledi.

Ajans, yetkililerin ayrıca süt tozu içeren bebek ve yürümeye başlayan çocuk mamalarını da test ettiğini ve virüse rastlamadığını yazdı.


Süt ineklerinde H5N1 kuş gribi virüsü salgınının keşfedilmesinden kısa bir süre sonra FDA, süt örnekleri üzerinde ülke çapında bir incelemeye başladı. Hükümet bilim adamları, sürülerin enfekte olduğu bilinen dokuz eyaletin çok ötesindeki bölgeleri de içeren, ülkenin bir bölgesi olan 38 eyaletten 297 perakende süt ürünü örneğini test etti.

Düzenleyiciler tarafından gerçekleştirilen ilk test türü, bir tür polimeraz zincir reaksiyonu veya PCR, nispeten hızlıdır ancak yalnızca virüsün genetik izlerini tespit eder ve araştırmacılara canlı patojenin mevcut olup olmadığını söylemez.

Perşembe günü FDA, bu testlerin ülke çapındaki perakende süt örneklerinden yaklaşık beşte birinin kuş gribi virüsünün parçalarını içerdiğini gösterdiğini ve bu durumun inekler arasında önceden düşünülenden çok daha yaygın bir şekilde yayıldığını öne sürdüğünü söyledi.

Genetik parçalar içeren örnekler daha sonra, eğer mevcutsa yaygın bir sağlık tehdidi oluşturabilecek canlı kuş gribi virüsleri açısından test ediliyor.

Yumurta aşılama adı verilen canlı virüs testi türünün en hassas testidir ancak zaman alır. Süt ürünlerinin bir kısmının tavuk yumurtasına enjekte edilmesini, virüsün yumurtada büyümesini beklemeyi ve ardından enfeksiyon belirtilerini aramayı içerir.


Tavuk yumurtası grip virüslerinin yayılması için etkili kanallardır; orada kıt miktarlar bile gelişecek. Bilim insanları, FDA'nın yeni sonuçlarının, test edilen örneklerin bulaşıcı virüs içermediğini ve pastörizasyonun işe yaradığını güçlü bir şekilde öne sürmesinin nedeninin bu olduğunu söyledi.

FDA'ya göre Cuma günü bildirilen olumsuz sonuçlar “sınırlı sayıda coğrafi olarak hedeflenen örneklerden” geldi. Yetkililer numunelerin nereden geldiğini söylemedi.

Northeastern Üniversitesi'nden sağlık bilimleri profesörü Samuel Scarpino, “Bu noktada pastörize sütün güvenli olduğu yönündeki yanıt oldukça kesin görünüyor” dedi. “Sonucun negatif olması, en azından test edilen örneklerde canlı virüs bulunmadığına dair gerçekten güçlü bir kanıt.”

Uzmanlar, çiğ sütün içilmesinin hiçbir zaman güvenli olmadığını ve sığırlarda kuş gribi salgını göz önüne alındığında ek riskler oluşturduğunu söylüyor. ABD çiftliklerinde üretilen sütün neredeyse tamamı, patojenleri öldürmek için ısı kullanan bir işlem olan pastörize ediliyor. Grip virüslerinin hassas ve ısıya duyarlı olduğu bilinmektedir.

Bilim insanları, federal hükümetin daha fazla süt örneğini test etmesi gerektiğini ve salgın devam ettikçe bunları test etmeye devam etmesi gerektiğini vurguladı. Bazıları yetkilileri daha erken harekete geçmemekle suçladı.


“FDA bu testleri altı hafta önce ilk duyduğumuzda yapmalıydı” dedi Dr. Scarpino, sığırlardaki salgına atıfta bulunuyor.

Dr. Scarpino ayrıca hükümete, değişen konsantrasyonlarda viral genetik materyal içeren süt kullanılarak yumurta aşılama deneyleri yapılması çağrısında bulundu. Bu testlerin, büyük miktarda genetik parça içeren pastörize sütün bile içilebilir kaldığına dair güvence sağlayabileceğini söyledi.

Pastörizasyona ek olarak mevcut diğer güvenlik prosedürleri, görünüşte semptomatik olan ineklerden elde edilen sütün ticari tedarikin dışında tutulmasını gerektirir. Daha ileri çalışmalara ihtiyaç duyulmasına rağmen Dr. Scarpino: “Bunları üst üste koyarsanız, gerçekten bir sorun olması ihtimali ortadan kayboluyor.”

Ohio State Üniversitesi'nde Midwest'te topladığı 150 perakende süt örneğini inceleyen epidemiyolog Andrew Bowman, FDA'nın bulgularının canlı virüsler için yürütmekte olduğu devam eden testlerin sonuçlarını yansıttığını söyledi.

FDA'nın Cuma günü yaptığı analiz, çoğalan virüslerin herhangi bir yerde perakende süt numunelerinde görülme ihtimalinin düşük olduğunu ortaya çıkardı.

“Buzdolabımda bu gece kullanılabilecek bir galon süt var” dedi.
 
Üst