Formal ve informal eğitim arasındaki farklar nelerdir ?

Ela

New member
[color=]Formal ve İnformal Eğitim Arasındaki Farklar: Hayatın İki Ayrı Öğretme Biçimi[/color]

Eğitim deyince çoğu kişinin aklına okul, ders kitapları, sınavlar geliyor. Bu aslında formal eğitimin tanımı. Ama hayatın bir de görünmeyen tarafı var: evde, işte, sokakta, insanın içinde bulunduğu her ortamda kendiliğinden gelişen bir öğrenme biçimi. Buna da informal eğitim diyoruz.

İkisini yan yana koyduğumuzda aslında biri diğerinin yerine geçmiyor; daha çok birbirini tamamlıyor. Ama günlük hayatın içinde bakınca aralarındaki farklar sadece teknik değil, insanın yaşamla kurduğu ilişkiyi de etkileyen bir meseleye dönüşüyor.

[color=]Formal Eğitim: Planlı, Ölçülü ve Sistemli Bir Yol[/color]

Formal eğitim dediğimiz şey belirli bir programla yürür. Okullar, üniversiteler, kurslar bu yapının içindedir. Ne öğreneceğiniz, hangi sırayla öğreneceğiniz ve nasıl ölçüleceğiniz önceden bellidir.

Bu sistemin en güçlü yanı düzenidir. Bir çocuğun matematik, dil, tarih gibi temel alanlarda belli bir seviyeye gelmesi tesadüfe bırakılmaz. Öğretmen vardır, müfredat vardır, sınav vardır. Bu yapı sayesinde toplumda ortak bir bilgi zemini oluşur.

Ama bu düzenli yapı bazen hayatın kendisindeki karmaşayı tam olarak yansıtmaz. Çünkü gerçek yaşam her zaman planlı ilerlemez. İnsan ilişkileri, iş hayatı, ev düzeni ya da beklenmedik durumlar çoğu zaman kitapta yazdığı gibi gelişmez.

İşte burada formal eğitimin sınırları daha net görünür. Öğrenilen bilgi vardır ama o bilginin hayata nasıl uygulanacağı çoğu zaman kişinin kendi deneyimine kalır.

[color=]İnformal Eğitim: Hayatın İçinden Gelen Öğretme Biçimi[/color]

İnformal eğitim ise planlanmış değildir. Bir ders saati yoktur, sınavı yoktur. Ama etkisi çoğu zaman daha derindir.

Bir çocuğun evde büyüklerini izleyerek öğrendiği davranışlar, bir annenin günlük hayatın içinde geliştirdiği pratik çözümler, bir esnafın yıllar içinde müşteriyle kurduğu iletişim… Bunların hiçbiri resmi bir ders değildir ama hepsi birer öğrenmedir.

Mesela bir çocuk sadece okulda değil, evde de öğrenir. Sofra kurarken yardım etmek, bir misafire nasıl davranılacağını görmek, tartışma anında ses tonunun nasıl değiştiğini fark etmek… Bunlar yazılı olmayan ama hayat boyu taşınan bilgilerdir.

İnformal eğitimde en önemli unsur deneyimdir. İnsan yaparak, görerek ve bazen de hata yaparak öğrenir. Ve bu öğrenme çoğu zaman kalıcı olur.

[color=]Temel Fark: Planlı Bilgi ile Yaşanmış Bilgi Arasındaki Çizgi[/color]

Formal ve informal eğitimi ayıran en temel farklardan biri, bilginin kaynağıdır. Formal eğitimde bilgi dışarıdan gelir ve düzenli bir sistemle aktarılır. İnformal eğitimde ise bilgi hayatın içinden, doğrudan yaşanarak edinilir.

Bir başka fark da kontrol mekanizmasıdır. Formal eğitimde süreç kontrollüdür; ne öğrenildiği ölçülür, değerlendirilir. İnformal eğitimde ise böyle bir ölçüm yoktur. İnsan kendi gelişimini çoğu zaman fark ederek ilerler.

Ama belki de en önemli fark, duygusal ve insani tarafın ağırlığıdır. İnformal eğitim, insanın karakterine, sabrına, iletişimine ve hayata bakışına daha doğrudan dokunur.

[color=]Günlük Hayatta Karşılığı: Teoriden Çok Daha Fazlası[/color]

Bir evin içinde bunu çok net görmek mümkün. Diyelim ki bir çocuk okulda düzenli ders çalışmayı öğreniyor. Bu formal eğitimin bir parçasıdır. Ama aynı çocuk evde zaman yönetimini, sorumluluk almayı ya da insanlarla iletişimi öğreniyorsa bu informal eğitimdir.

Aynı şekilde bir yetişkin için de durum farklı değildir. İş yerinde bir çalışan resmi eğitimle mesleğini öğrenir. Ama kriz anında nasıl davranacağını, bir müşteriyle nasıl konuşacağını ya da ekip içinde dengeyi nasıl kuracağını çoğu zaman deneyimle öğrenir.

Bu yüzden hayat, sadece okuldan ibaret bir süreç değildir. Okul bir temel verir, ama bina yaşamın içinde yükselir.

[color=]Güçlü Yanlar ve Eksikler: İki Tarafın Dengesi[/color]

Formal eğitimin en güçlü yönü sistemli olmasıdır. Herkesin belirli bir standartta bilgiye ulaşmasını sağlar. Bu olmadan toplumda ortak bir düzen kurmak zorlaşır.

Ama bazen bu yapı fazla teorik kalabilir. İnsan, öğrendiği bilgiyi nasıl kullanacağını gerçek hayatta keşfetmek zorunda kalır.

İnformal eğitim ise tam bu noktada devreye girer. Hayatın içinde geliştiği için daha esnek ve pratiktir. İnsanları hayata hazırlar. Ancak kontrolsüz olduğu için her zaman doğru bilgi üretmeyebilir. Yanlış deneyimler de öğrenmenin bir parçası haline gelebilir.

Yani biri düzeni, diğeri gerçekliği temsil eder gibi düşünebiliriz.

[color=]Toplumsal Etki: Sadece Birey Değil, Kültür de Şekillenir[/color]

Bu iki eğitim biçimi sadece bireyleri değil, toplumu da şekillendirir. Formal eğitim, ortak bir bilinç ve mesleki yeterlilik oluşturur. İnformal eğitim ise kültürü, alışkanlıkları ve günlük yaşam pratiklerini belirler.

Bir toplumda insanlar nasıl konuşur, nasıl selamlaşır, sorunları nasıl çözer… Bunların çoğu informal öğrenmenin ürünüdür. Okullarda öğretilmez ama toplum içinde nesilden nesile aktarılır.

Öte yandan formal eğitim sayesinde insanlar daha geniş bir dünyaya açılır. Bilim, teknoloji, sanat gibi alanlar bu sistem sayesinde gelişir.

İkisi birlikte olmadığında ya bilgi eksik kalır ya da hayatla bağ zayıflar.

[color=]Bireysel Denge: İnsan Kendini İki Yolla İnşa Eder[/color]

Bir insanın olgunlaşması aslında bu iki eğitimin birleşimiyle olur. Sadece kitap bilgisiyle hayatın içinde güçlü kalmak zorlaşır. Sadece deneyimle ilerlemek ise bazen yönsüzlük yaratır.

Gerçek denge, ikisini birlikte kullanabilmektir. Öğrenilen bilgiyi hayatın içine taşımak, hayatta öğrenilenleri de zihinsel bilgiyle desteklemek…

İnsan böylece hem daha bilinçli hem de daha dayanıklı hale gelir.

[color=]Sonuç: Öğrenme Tek Bir Yerden Gelmez[/color]

Formal ve informal eğitim birbirine karşı değil, yan yana duran iki farklı öğrenme biçimidir. Biri bize düzeni ve teoriyi verir, diğeri hayatın içindeki gerçekliği öğretir.

Günlük yaşamın içinde bakıldığında insanın en çok geliştiği alan çoğu zaman okuldan çok hayatın kendisidir. Ama o hayatı anlamlı ve yönlü hale getiren de çoğu zaman okulda alınan temeldir.

Bu yüzden ikisini ayrı görmekten çok, birlikte düşünmek gerekir. Çünkü insanı gerçekten yetiştiren şey, sadece bilgi değil; o bilginin hayatla buluşma biçimidir.