Genç Yetişkinlerde Kolorektal Kanser: Semptomlar ve Tarama Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Sakaryali

Active member
60 yaşından önce kolon kanseri teşhisi konmuş birinci derece bir akrabanız (ebeveyn veya kardeş gibi) varsa veya herhangi bir yaşta teşhis edilmiş iki birinci derece akrabanız varsa, o zaman daha yüksek risk altındasınız demektir.

Aile geçmişinizi değiştiremeseniz de, riskinizi azaltmak için yapabileceğiniz bazı yaşam tarzı düzenlemeleri vardır:

Sağlıklı bir diyetin ardından. İşlenmiş et (sosisli sandviç, domuz pastırması ve bazı öğle yemekleri gibi) veya kırmızı et (sığır eti, domuz eti ve kuzu eti gibi) açısından yüksek bir diyetin kolon kanseri riskini artırdığı gösterilmiştir; meyve, sebze ve kepekli tahıllardan zengin olanların koruyucu olduğu gösterilmiştir. Atıştırmalık olarak cips yerine yüksek lifli meyve ve sebzeleri seçmek veya haftalık yemek planınıza “etsiz pazartesileri” dahil etmek gibi küçük değişiklikler bile fark yaratabilir.

Sigara içmeyi bırak. Sigarada bulunan 70’den fazla kimyasalın hücrelerimizdeki DNA’ya zarar vererek kanser riskini artırdığı bilinmektedir. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre nikotin yamaları, sakız ve pastiller, istekleri frenlemeye yardımcı olabilir. QuitSTART uygulaması gibi birçok ücretsiz akıllı telefon uygulaması, sigarayı bırakmanıza yardımcı olacak ipuçları, motivasyon ve zorluklar sağlayabilir.

aktif kalmak 2018’de yayınlanan yaklaşık 90.000 hemşire üzerinde yapılan bir çalışmada, araştırmacılar, sedanter olan ve haftada 14 saatten fazla TV izleyenlerin, haftada yedi saatten az TV izleyenlere göre erken başlangıçlı kolon kanseri geliştirme olasılığının önemli ölçüde daha yüksek olduğunu bulmuşlardır. Federal yönergeler, çoğu yetişkinin her hafta en az 150 dakika orta yoğunlukta aktivite (bisiklete binme, yüzme veya bahçe işleri gibi) ve iki gün kas geliştirme aktivitesi (halter veya şınav gibi) almasını önermektedir.

alkolden uzak durma. Aşırı alkol tüketimi (örneğin, 2012’de yayınlanan bir araştırmaya göre haftada 14 veya daha fazla içki) erken evre kolon kanseri gelişme riskini artırabilir. Federal yönergeler, alımın kadınlar için günde en fazla bir içki ve erkekler için günde en fazla iki içki ile sınırlandırılmasını önermektedir.

Sağlıklı kilonuzu koruyun. Vücut kitle indeksi sağlığın kusurlu bir ölçüsü olsa da, araştırmacılar BMI’si 25’in altında olanların erken dönemde kolon kanseri geliştirme riskinin daha düşük olduğunu bulmuşlardır. Kilonuzla mücadele ediyorsanız, doktorunuzla konuşmaya değer. Fentermin veya liraglutide gibi birkaç onaylanmış kilo verme ilacı artık obezitesi olan yetişkinler için önerilmektedir.

taranacak Uzmanlar, çoğu insanın 45 yaşına kadar kolonoskopi (veya esnek sigmoidoskopi adı verilen benzer bir prosedür) yaptırmaya başlamasını tavsiye ediyor. Aile öykünüz varsa veya Lynch sendromu gibi genetik olarak kansere yatkınsanız veya ülseratif kolit gibi inflamatuar bağırsak hastalığınız varsa, doktorunuz 45 yaşından önce taramaya başlamanızı önerebilir. Bu gibi durumlarda erken tarama sigorta kapsamında olmalıdır.
 
Üst