Geri dönüş tekniği nasıl yapılır ?

Ela

New member
Geri Dönüş Tekniği: İletişimin Kurtarıcısı mı, Yoksa Zihinsel İşkence mi?

Hepimiz bir şekilde geri dönme deneyimi yaşamışızdır, değil mi? Mesela, bir konuda çok emin olduğunuz bir an vardır, sonra bir anda bir geri dönüş yapmanız gerektiğini fark edersiniz. Bu, tıpkı bir video oyunu gibi, "yine başladık" dedirten bir şeydir. Ama, korkmayın! Geri dönüş yapmak bir kriz değil, aslında stratejik bir hamle. Ve evet, eğer doğru tekniklerle yapılırsa, herkesin oynayabileceği bir oyun!

Geri Dönüş Tekniği Nedir? Kısaca Tanımlayalım!

Geri dönüş tekniği, bir iletişimde ya da ilişkide yanlış anlaşılmalar, hatalar ya da eksiklikler sonrasında yapılan düzeltmelerin tamamıdır. Özellikle iş hayatında ve kişisel ilişkilerde çok önemlidir. Hem erkekler hem de kadınlar bu konuda farklı yaklaşımlar sergiler; ve evet, bu iki yaklaşım da kendine has bir "taktik" gerektirir.

Erkekler Çözüm Odaklı, Kadınlar Empatik Yaklaşır! Ama Herkesin Farklı Bir Tarzı Var!

Evet, biliyoruz, toplumda bazen erkekler ve kadınlar iletişimde farklı yollar seçer. Erkekler çoğunlukla çözüm odaklı yaklaşır. Ama öyle değil mi? Bir erkek, "Aaa, bu hatayı yaptım, hemen bunu düzeltmem gerek" diyerek çözüm odaklı bir şekilde geri dönüş yapacaktır. Zihninde bir "reboot" yapıp hızla hatayı düzeltmeye çalışır. Bazen belki de düşünmeden, sadece pratik bir çözüm önerisiyle. Klasik erkek davranışı değil mi?

Kadınlar ise biraz daha farklı. Onlar daha empatik bir yaklaşım sergiler. Durumu derinlemesine anlamaya çalışırlar. "Beni anlamadın, değil mi? Dur, sana nasıl hissettiğimi anlatmam gerek" gibi bir yaklaşımda olabilirler. Klişeleşmiş gibi görünebilir, ama kadınlar çoğu zaman iletişimin tüm duygusal yönlerine dikkat eder. Aslında bu, iletişimdeki birçok önemli detayı fark etmelerini sağlar.

Ama, her şeyin bir istisnası vardır! Hepimiz farklıyız, değil mi? Gerçek şu ki, herkesin kendi tarzı var. Hatta bazen bir adam, empatik bir geri dönüş yapabilir, bir kadın da çözüm odaklı olabilir. İletişim aslında kişisel tercihler ve deneyimlerle şekillenir.

Geri Dönüş Teknikleri: Klasik Olanları Unutun, Yaratıcı Olun!

Hadi, klasik geri dönüş tekniklerinden bahsedelim. Ama dikkat! Buradaki amaç sizi sıkmak değil, tam tersine düşündürmek! Yani, "Bu klasik teknikleri uygula, her şey yolunda" demek yerine, biraz daha özgün ve yaratıcı yaklaşımlara göz atacağız.

1. Kendi Hatalarını Kabul Etmek: Hadi Bir Adım Geri Git!

Hataları kabul etmek zor olabilir. Ama unutmayın, geri dönüş yapabilmek için önce hatalarınızı kabul etmeniz gerekiyor. Bunu sadece “Özür dilerim, hata yaptım” şeklinde değil, daha derinlemesine yapabilirsiniz. “Evet, fark ettim ki... yanlış bir izlenim bıraktım” gibi ifadelerle daha etkili olabilirsiniz. Bazen tek bir kelime, iletişimi dönüştürebilir.

2. Empati Kurmak: Biraz Anlayış, Biraz Mizah!

Evet, bir hata yapabilirsiniz. Ama o hatadan sonra karşınızdaki kişiye empatik yaklaşmak, en iyi geri dönüş stratejilerinden biridir. Bir erkek ya da kadın, "Bunu senin yerinde olsam ben de zorlanırdım" gibi bir yaklaşımda bulunursa, iki taraf arasında anlayış kolayca kurulabilir. Ayrıca, empatik bir yaklaşımda biraz mizah kullanmak, sıkıcı ve gergin bir ortamdan çok daha rahatlatıcı olabilir. “Bunu yaparken hakikaten bir yandan da dans etmeyi düşündüm ama... belki bir dahaki sefere!” diyebilirsiniz, kim bilir?

3. İyi Bir Dinleyici Olmak: Karşınızdakinin Duygularına Duyarlı Olun!

Geri dönüş yaparken, bazen en önemli şey, sadece “dinlemek”tir. Özellikle karşınızdaki kişi, size hislerini anlatıyorsa, dikkatle dinlemek ve anlamak büyük fark yaratır. Empatik bir yaklaşım sergileyin, ama sadece "evet, anlıyorum" demek yerine, gerçekten aktif dinleme yapın.

Sonuç Olarak: Geri Dönüş Bir Sanattır!

Geri dönüş yapmak basit bir düzeltme değil, aslında bir iletişim sanatı. Herkesin bu sanatı farklı şekillerde icra etmesi mümkün. Erkekler çözüm odaklı olabilir, kadınlar empatik bir yaklaşım sergileyebilir, ama hepimiz doğru tekniklerle iletişimde başarılı olabiliriz. Önemli olan, geri dönüşün sadece hatayı düzeltmekten öte, iletişimde güven oluşturması gerektiğini unutmamaktır.

Bir sonraki geri dönüşünüzde, belki bir "özür" yerine, gerçekten bir anlayış gösterin. Belki de, mizahi bir dokunuş ekleyin. Unutmayın, geri dönüşler sadece iletişimi değil, aynı zamanda ilişkileri de güçlendirebilir.

Bakalım, bir dahaki sefere siz hangi geri dönüş tekniğini kullanacaksınız?