Kabızlığı müshil olmadan tedavi edebilir misiniz?

Sakaryali

Active member
S: Her gün müshil veya reçeteli ilaç almadan kabızlığımı iyileştirmenin bir yolu var mı?

Bu, bir gastroenterolog olarak bana sorulan en yaygın sorulardan biri ve nedenini anlıyorum.

Genellikle haftada üçten az bağırsak hareketi olarak tanımlanan kabızlık, en yaygın gastrointestinal şikayettir. Ve birçok insan her gün ilaç almak istemez veya laksatiflere bağımlı hale gelme konusunda endişelenmez (gerçi bu yaygın bir yanılgıdır).

İşte kabızlığı gidermenin bilim tarafından da desteklenen daha “doğal” yollarından bazıları.

Lif alımınızı artırın


Ulusal Tıp Akademisine göre, çoğu yetişkin günde 21 ila 38 gram lif tüketmelidir. Ancak Amerika Birleşik Devletleri’nde çok az insan bunu yapıyor.

Meyveler, sebzeler, kabuklu yemişler, tohumlar, baklagiller ve tam tahıllar gibi yüksek lifli gıdaları tercih etmek, yalnızca lif alımınızı artırmakla kalmaz, aynı zamanda dışkınızı daha hacimli, daha yumuşak ve daha kolay atılmasını sağlayarak kabızlığı da önleyebilir.


Uzmanlar ayrıca, çözünür bir lif takviyesi olan psyllium’un günlük alımını önermektedir.

yeterince iç


Su ve diğer nemlendirici yiyecekler ve sıvılar dışkınızı doğal olarak yumuşatır ve sert ve kuru olmalarını önler.

Sulu kalmak için, gün boyunca büyük, yeniden kullanılabilir bir su şişesini dolu ve yakınınızda tutmaya çalışın. Ya da süt, meyve suyu, çay ya da kahve (aynı zamanda dışkılama dürtüsünü de tetikleyebilir) gibi nemlendirici yiyecek ve içecekleri ya da kavun ya da üzüm gibi taze meyveleri tüketin.

Düzenli olarak spor yapın


Araştırmacılar, egzersizin mikrobiyomu güçlendirmekten kolon kanseri ve kabızlık riskini azaltmaya kadar çeşitli şekillerde bağırsak sağlığını iyileştirebileceğini bulmuşlardır. Yürümek veya yaprakları tırmıklamak gibi 15 dakikalık hafif ila orta dereceli fiziksel aktivite bile zayıf kan akışına ve bağırsakta hormonal değişikliklere yol açabilir, bu da bağırsağınızı bağırsak içeriğini ileri itmeye teşvik edebilir.

Yiyecekleri “doğal” bir müshil olarak kullanın


doktor Mayo Clinic’te bağırsak hareketliliği uzmanı olan Michael Camilleri, kuru erik ve kivi gibi bazı yiyeceklerin kabızlığa yardımcı olabileceğini söyledi.

Örneğin, 2011’de yapılan küçük bir çalışmada, araştırmacılar günde iki kez 50 gram kuru erik (yaklaşık beş veya altı kuru erik) yemenin dışkı sıklığını ve kıvamını iyileştirmede günde iki kez 11 gram psyllium yemekten daha etkili olduğunu bulmuşlardır. Erik suyu içmenin de faydalı olduğu gösterilmiştir.


2021’de yapılan bir klinik araştırma, günde iki kivi yemenin dışkı sıklığını artırmada ve gerginliği azaltmada kuru erik kadar etkili olduğunu ve buna ek olarak şişkinliğe yardımcı olduğunu buldu.

Kivi meyvesindeki şeker, lif ve diğer besinler, dışkınızın su içeriğini ve hacmini artırarak müshil bir etkiye sahip olabilir, dedi Dr. Camilleri. “Bu, dışkıyı yumuşatır ve dışkıyı çıkarmayı kolaylaştırır.”

Çömelme lazımlığı kullanın


doktor Northwestern Medicine’de gastroenterolog olan Darren Brenner, dizlerinizi belinizin üzerinde bir tuvalet taburesine koyduğunuzu söyledi. kabızlık için ucuz ve düşük riskli bir çözüm olabilir.

Dr. Brülör.

Pelvik tabanınız için fizik tedaviyi deneyin


Kronik kabızlığı olan kişilerin yüzde 20’sinden fazlasında, pelvik taban kaslarının kasılmasına ve dışkı geçişini engellemesine neden olan pelvik taban dissinerjisi adı verilen pelvik taban kaslarında bir işlev bozukluğu vardır.

doktor Brenner, lavman gibi kolon temizleme yöntemleri yardımcı olmazsa veya gevşek dışkıların bile geçmesi zorsa, durum hakkında bir doktorla konuşmanız gerektiğini söyledi.

Birkaç küçük ama sağlam çalışma, bağırsak hareketleri sırasında kaslarınızı koordine etmek için bir fizyoterapistle çalışmayı içeren belirli bir tür biofeedback fizik tedavisinin pelvik taban disfonksiyonu olan kişilerin yaklaşık yüzde 80’ine yardımcı olabileceğini bulmuştur.

Kolonu titret


Kronik kabızlığı olan belirli kişiler için artık Vibrant adlı yeni bir reçeteli elektronik kapsül mevcuttur. Web sitesinde, kapsül yutulduktan sonra, “bir restoranda aldığınız vibratöre benzer şekilde” nazik, zamanlanmış titreşimlerle kolonu uyararak bağırsak hareketlerini teşvik eder.

Kronik kabızlığı olan 300’den fazla hastayla yapılan bir klinik çalışmada, haftada beş kez Vibrant kullananlarda, plasebo alanlara kıyasla daha sık bağırsak hareketleri, daha iyi yaşam kalitesi ve daha az sıkıntı görüldü.


Titreşimli kapsül herkese yardımcı olmasa da, Dr. Camilleri, düşük risk profili nedeniyle cazip bir seçenek olabilir.

Nihai sonuç


Jüri, sözde “doğal” diğer birçok çare konusunda hâlâ kararsız.

“İnsanlar her zaman probiyotikler veya dışkı nakli gibi şeyler soruyor” dedi Dr. Brülör. “Bunlar gelecekte makul tedaviler olabilir, ancak veriler şu anda bunları kabızlık için önerecek kadar sağlam değil.”

Yeni, ani bir kabızlık geliştirirseniz, kolonoskopi de dahil olmak üzere daha ileri testler gerekebileceğinden, bunu doktorunuzla görüşün.

Ve bazen ağır vakalarda “doğal” veya yaşam tarzı müdahaleleri yeterli olmaz. Tıpkı yüksek tansiyon veya diyabet gibi diğer sağlık durumları için ilaç almanız gerektiği gibi, kronik kabızlığı kontrol altına almak için de ilaca ihtiyacınız olabilir.
 
Üst