Orman Gülü Ağacı Nedir? Yetiştirilmesi, Bakımı

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Pembe çiçekleri bahçelere neşe dağıtan Orman Gülü nasıl bir bitkidir? Bakımı nasıl yapılmalıdır ve nasıl yetiştirilir? Ne gibi yararları vardır?

Fundagiller familyasının çiçekli bir türü olan Orman Gülü (Ormangülü) odunsu çalılardan oluşur. Çok fazla uzamayan türleri bir hayli fazladır bu nedenle saksılarda da yetiştirilir. Orman gülünün bilimsel adı Rhododendrondur ve ağaç ile gül sözcüklerinin birleşmiş halini yansıtmaktadır.


Orman Gülü Özellikleri

Orman gülü ağacı kışın yapraklarını döken bir türdür. Bazı türlerinin ise yaz kış yeşil kalan yaprakları vardır.

Sarı, kırmızı, pembe, mor ve mavi gibi renkte çiçekleri vardır. Oldukça gösterişli bir ağaç olduğunu söyleyebiliriz. Bunun temel nedeni ise elbette bol ve renkli olan çiçekleridir.

Yaz ayında çiçekleri açar. Haziran, temmuz ve ağustos ayını çiçekli geçirir.

Orman gülü genelde çalı ve bodur ağaç formundadır. Ancak yer yer odunsu olarak da gözlemlenmiştir.

Orman gülü bol tohum verir. Tohumları bir hayli küçüktür.
10 cm olan boylarda orman gülü görülebildiği gibi boyu 50 metreyi geçen orman gülü türlerinin olduğu da bilinmektedir. Ancak genel itibari ile 20 cm ile 30 metre arasında boyunun değiştiğini söyleyebiliriz. *

Yaklaşık 130 cinsi bulunan orman gülü, Türkiyede bol yağış alan dağlık alanlarda görülür. Bunlardan doğal olarak yetişen türler; Mor çiçekli ormangülü (Rhododendron ponticum), Beyaz çiçekli ormangülü (Rhododendron ungernii), Sarı çiçekli ormangülü (Rhododendron luteum), Pembe çiçekli ormangülü (Rhododendron smirnowii) ve Kafkas ormangülü (Rhododendron caucasicum) olarak bilinmektedir. Bazı kaynaklarda orman gülü bitkisinin Asya, Avrupa ve Kuzey ABDda yaygın olan 700 türü olduğu söylenmektedir.



Orman Gülü Bakımı

Toprak ihtiyacı: Orman gülü asitli ve rutubetli yapıya sahip olan topraklardan hoşlanır. Genel olarak nemli toprakları sevdiğiniz söyleyebiliriz. Drenaj bakımından yeterli topraklar tercih edilmelidir. Eğer toprak fazla tuzlu ise bitkinin yetişmesi pek olanaklı değildir.

Sıcaklık ve güneş isteği: Orman gülü serin ortamlardan hoşlanır. Yaprakları büyüdükçe ihtiyaç duydukları güneşlenme miktarı azalır. Yaprakların büyümek için güneşe ihtiyacı vardır. Yeteri kadar güneş alamayan orman gülünün büyümesi ve çiçeklenmesi yavaş olur. Orman gülü sabah güneşi sever. Bu nedenle bahçelerinize ekerken sabah güneşi alabilecekleri bölgeleri tercih etmeniz bitkinin gelişimi açısından yararlı olacaktır. Eğer yeterince güneşlenme sağlanamıyorsa aydınlatılarak bitki stabilize edilmeye çalışılabilir.

Orman gülü yarı gölge ortamlarda gayet mutlu olabilir. Belirttiğimiz gibi, güneşi sadece sabahları arzular. Hatta güneş gereğinden çok gelirse yaprakları ve çiçekleri deforme olabilir.

Sulama: Her bitkide olduğu gibi orman gülü için de sulama son derece önemlidir. Orman gülü ağacını sularken yumuşak su kullanılmalıdır. Yumuşaktan kasıt elbette kireç oranı çok düşük, mümkünse kireçsiz sular kullanılmalı. Yeterli yağış alan bölgeler de yağmur uyu ile sulanması en daha sağlıklı yöntemdir


Orman gülü sularken bilhassa çiçeklenme döneminde bitki köklerine su verilmez. Sulama üstten yapılır.

Orman gülü gelişim döneminde yeterince sulanırsa bolca çiçek açar. Bitkinin hassasiyeti nedeni ile sulamaya çok dikkat etmek gerekir. Eğer iyi drene edilmemiş toprakta bol sulama olursa bitkiye zarar verebilir.

Eğer saksıda yetiştiriyorsanız yağmurlama yapmayı ihmal etmemelisiniz. Haftada bir kere, su dolu bir kap içine saksınızı batırmanız önerilir. Bu kap içerisinde çok soğuk olmayan bir miktar su bulunmalıdır. Toprak komple ıslanıp da suyu biraz çektikten sonra saksıyı iyice süzdürdükten sonra eksi yerine alabilirsiniz.

Nem isteği: Orman gülü için orantılı nem hayli önemlidir. Bazı orman gülü türleri rutubetli ortamlardan hoşlanır. Bitki genel itibari ile gelişim dönemi içerisindeyken nemin yüksek olmasından hoşlanır.

Tüm bu ortamları sağladıktan sonra orman gülü ağacınız için rutin bazı bakımları gerçekleştirmeniz gerekir. Bunlardan en önemlileri bitkinin toprağının beslenmesi ve bitkinin budanmasıdır. Bitkinin beslenmesi için toprağın düzenli ilaçlanma beslenmesi gerekmektedir. Toprak için organik gübre tercih edilebilir. Eğer toprak yapısının asidik özelliği az ise bunu dengelemek için bir takım müdahalelerde bulunulabilir. Budama kısmına geçecek olursak esasında orman gülü budamanın çok gerekli olmadığını söyleyebilmek mümkün. Ancak bol çiçekli bir orman gülü ile karşılaşmak istiyorsanız elbette birkaç küçük dokunuş ile budama yapmanız gerekir. Yaz başlarken, henüz ilkbahar tam bitmemiş fakat yaz sıcakları da hızlı bir biçimde gelmemişken bitkinin yeni sürgünlerinin uçlarından birer parça alarak budama yapabilirsiniz. Aynı zamanda bitkinin çiçekleri solduktan sonra ağaçtan temizlenmesi, bir sonraki sene açacak olan çiçeklerin verimi için bir hayli önemlidir.
 

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Orman Gülü Çoğaltma


Orman gülü çoğaltmak dilerseniz bunun için birkaç yöntem kullanabilirsiniz. İlki tohum ile çoğaltmadır. Tohum ile orman gülü üretmek dilerseniz ve tohumları hazır almayacaksanız sonbahar öncesinde tohumları toplayarak kurutmanız gerekir. Tohumların dış çeperinde bulunan kapsüllere müdahale etmeden bu kapsüllerin kendi kendine açılmasını beklemeniz gerekmektedir. Ardından tohumları çimlendirmek gerekmektedir. Bunun için kasalara serperek ektiğiniz tohumları ışık alan bir ortamda bekletmelisiniz. Fideler çok yavaş büyüme gösterebilir, bu çok normaldir. En eninde sonunda bir ağaç yetiştirdiğinizi unutmamak gerek. Eğer daha hızlı sonuç almak istiyorsanız çelikle üretim hem düşük bütçeli hem de hızlı sonuç veren bir çoğaltma yöntemidir.


Orman Gülü Saksı Değişimi


Eğer saksıda orman gülü yetiştiriyorsanız birkaç senede bir saksı değiştirmeniz gerekmektedir. Saksı değişimi için en müsait zaman dilimi ise ilkbahar başlamadan hemen öncedir. Şubat ya da mart ayı tercih edilebilir. Eğer yetiştirdiğiniz bölgeye bahar geç geliyorsa mart sonunu bekleyebilirsiniz. Saksı değişimi bir hayli basittir fakat bitki köklerine zarar vermeyecek şekilde yani itinayla yapılması gerekir. Orman gülü saksı değişimi başka saksı bitkilerinde nasıl oluyorsa aynı şekilde yapılıyor.

Saksı değiştirirken toprak değişimi de yapılmalıdır. Saksı değişiminden sonra toprak komple nemli olacak biçimde sulanır ve eski yerine geri alınır. Bu alışma sürecinde sulama düzenli bir biçimde devam etmeli ve bitki gözlemlenmelidir.

Orman Gülü Faydaları

Orman gülü hem yararlı hem de tehlikeli bir bitkidir. Zehirleyici özelliği de bulunduğu için bir profesyonel tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır. Orman gülünün yararları arasında ağrı kesici olma özelliği en belirgin olandır. Çok çeşitli ağrılar için kullanılabilir. Romatizmal eklem ağrıları da bunlardan birisidir.

Orman Gülü Balı Nedir?

Deli bal olarak bilinen orman gülü balı, doktor gözetimi altında tedavi amaçlı da kullanılabilen bir çeşit baldır. Bu bal, arılar tarafından orman gülü çiçeklerinden elde edilir. Acı bal olarak da bilinen deli bal zehirlenmelere sebep olabilmektedir. Son senelerde orman gülü balı nedeni ile meydana gelen zehirlenme vakaları yoğun olarak ülkemizde görülmektedir. Bu nedenle dikkatli olmakta daima fayda vardır. Bünyesi alışık olmayan kişiler tarafından bir tatlı kaşığı dahi tüketildiğinde tehlikeli olabilen deli bal, tansiyon düşürücü etkisi ile bilinmektedir
 
Üst