Türbülans Nedir?

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Aniden olan hava hareketleridir. Uçaklar, sıcaklık veya yükseklik değişimi gibi farklı sebeplerden olan bu hava hareketleri yüzünden sarsıntı geçiriyor.

* Türbülans ile hava boşluğu aynı şey mi?

Hava boşluğu türbülans yerine kullanılacak olan yanlış bir terim. Hava gibi gazlarda boşluk meydana gelmesi mümkün değil. Hava boşluğu olarak tarifi yapılan ve uçağın bir anda düşmesine sebep olan olay ise bulutsuz havada oluşan, CAT (Clear Air Turbulance) olarak bilinen ve pilot tarafından daha önce görülemeyen açık hava türbülansı.

* Tehlikeli mi?

Yolcuların türbülanstan korkmasına gerek yok. Ancak uçuş boyunca ikaz ışıkları yanmasa bile kemerlerini bağlı tutmalarında fayda var. Çünkü uçuş sırasında hava akımlarının yaşanması çok doğal. Ancak bunlar yerinde oturan ve kemeri bağlı olan yolcuları etkilemiyor.

* Uçağı düşürür mü?

Hayır. Türbülans uçağın irtifa kaybetmesine neden olabilir ama bugüne dek türbülans yüzünden hiç uçak düşmedi.

* Pilotlar türbülans olup olmayacağını nasıl anlıyor?

Türbülans olup olmayacağına dair en önemli ipucu aynı rotada önceden uçan uçaklardan alınan bilgi, meteoroloji uzmanlarının hazırlamış olduğu tahmin raporları ve yine pilotlar tarafından hazırlanan raporlardır. Ancak radarlardan görülemeyen açık hava türbülansına da sık sık rastlanıyor.

* Açık hava türbülansı neden fark edilmiyor?

Türbülans, normal koşullarda radarla tespit edilebiliyor. Ancak açık havalarda meydana gelen türbülans, hava bulutlu olmadığı için radarda görülemiyor. Yani pilotlar da hazırlıksız yakalanıyor.

* Türbülans belirli bir yüksekliğin üzerinde mi meydana geliyor?

Türbülans olaylarının üçte ikisi 9 000 metrenin üstünde meydana geliyor. Ancak gerek fırtına gerekse çevrede başka uçakların olması gibi sebeplerden dolayı daha alçakta da türbülansa rastlanabiliyor.
 

CamdakiTeze

Active member
Hatırlıyorum da yanımdakiler korkma diyordu yahu arkadaş nasıl korkulmaz insanın aklı gidiyor. Tam bir şeytan aleti bu uçaklar :D
 
Üst