Uzmanlara göre, ilk kolonoskopinize bu şekilde hazırlanırsınız.

Sakaryali

Active member
Hastalar ilk kolonoskopi için bana geldiklerinde genellikle ilk söylediğim şey “Tebrikler!” Bir gastroenterolog olarak, sağlıkları için önemli bir şey yaptıkları için onları alkışlıyorum ve kolonoskopinin en zor kısmı olan – hazırlık – onların arkasında.

Kolonoskopi, doktorunuzun kronik ishal veya rektal kanama gibi belirli semptomları taramak istemesi nedeniyle gelecekte bir kolonoskopi olsun veya kolon kanseri için taranıyor olun (şu anda çoğu insan için 45 yaşında başlaması tavsiye edilmektedir), yapacaksınız. yapmak için hazırlanmak gerekir.

Deneyimi nasıl daha sorunsuz hale getirebileceğime dair ipuçları sunan diğer uzmanlarla konuştum.

Büyükbabanın kolonoskopisi değil


Aile üyelerinden veya arkadaşlardan kolonoskopi hakkında bir şeyler duyduysanız, hazırlık ve prosedürün önceki nesillere göre ne kadar değiştiğine şaşırabilirsiniz.

Yine de kolonunuzu önceden temizlemeniz gerekiyor, ancak bir oturuşta bir düzineden fazla tuzlu formül kabı içmenizi gerektirmeyen sıvı, toz ve hap formlarında birçok yeni müshil var. Örneğin, Suprep Bağırsak Hazırlık Kiti, yalnızca iki bardak sıvı müshil içmeyi gerektirir – bir kez işlemden önceki gece ve bir kez de ertesi sabah. Ve 12 haplık iki doz yutmayı içeren, yakın zamanda onaylanan hap bazlı bir seçenek olan Sutab, sıvı veya toz bazlı müshillerden (tadı hoş olmayan) kaçınmak isteyen birçok insan için caziptir.


Kolonoskopi prosedürünün kendisi de modernize edilmiştir. Artık kanser öncesi büyümeleri aramak için kolonu şişirmenin daha güvenli yöntemleri, aramaya yardımcı olacak daha iyi kameralar ve anormal dokuyu çıkarmak için daha karmaşık teknikler var.

Hatta kolonoskopiler hastalarım için o kadar güvenli ve konforlu hale geldi ki, işlemden sonra uyanıp “Bu mu?” veya “Ne zaman başlıyoruz?” diye soruyorlar.

Kolonoskopiler, tüm prosedürler gibi bazı ciddi – ancak nadir – riskler içerebilir. Ve hazırlama talimatlarınız, tıbbi ihtiyaçlarınıza ve size reçete edilen belirli laksatiflere göre değişecektir. Bu nedenle, her şeyi önceden doktorunuzla konuşmanız önemlidir.

Tasfiyeden önce dalgalanma


Kolonoskopinizden önceki gün, iyi bilinen bağırsak hazırlığı ile başlarsınız. Bu, işlemden bir gün önce berrak sıvılardan oluşan bir diyete başlamayı ve kolonunuzu temizleyen müshil almayı içerir. Laksatifler, biri işlemden önceki gece ve diğeri işlem sabahı olmak üzere iki doza ayrılır. Kötü hazırlık, kolonoskopilerin dörtte birine kadar tamamlanamamasının nedenidir.


“Kolondaki kanser öncesi lezyonların çok önemli bir kısmı oldukça incedir” dedi Dr. Douglas Rex, gastroenterolog ve Indiana Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tıp profesörü. “Bunları iyi görebilmek için kalın bağırsağın temiz olması gerekir.”


Kanser araştırmalarında yeni gelişmeler

5 haritadan 1


alanda ilerler. Son yıllarda araştırmalardaki gelişmeler kanserin tedavi şeklini değiştirmiştir. İşte bazı son güncellemeler:


kansere karşı aşılar. Yüksek kanser riski taşıyan sağlıklı insanları koruyacak kanser aşıları vaadi, araştırmacıların önünde uzun süre asılı kaldı. Ancak şimdi, cesaret verici hayvan verileri ve insan hastalardaki ön çalışmalar bazı doktorları iyimser yapıyor.


kolon kanseri. Kolon kanserli 18 hastanın aynı ilacı, dostarlimab’ı aldığı küçük bir çalışma, şaşırtıcı bir sonuç vermiş gibi görünüyor: kanser, her bir katılımcıda kayboldu. Uzmanlar, bu çalışmanın tarihte bu tür sonuçlara ulaşan ilk çalışma olduğuna inanıyor.


Kolonoskopinizden üç gün önce. Sert kabuklu yemişler, tohumlar, tam tahıllı ekmekler ve çiğ sebzeler gibi yüksek lifli gıdalardan kaçının çünkü bunların sindirim sisteminizden geçmesi daha uzun sürer ve doktorunuzun kolonunuzun içini görmesini zorlaştırabilir.

Bazı insanlar, sıvı diyetlerine giden birkaç günü, iyi yemek yemek için son şansları olarak görür, ancak aşırı müsamaha, sizi geri çevirebilir – ne kadar çok yerseniz, vücudunuzun o kadar çok kurtulması gerekir.

Ayrıca işlemden sonra birisinin sizi alacağından emin olmalısınız (sedasyon nedeniyle araba kullanmanıza izin verilmeyecektir).

Kolonoskopinizden önceki gün. İşleminizden önceki gün uyandığınızda, berrak sıvılardan oluşan katı bir diyete (belirli yiyecekleri de içerebilir) başlayın. Su, tavuk suyu ve elma suyunun yanı sıra, berrak veya açık renkli olduğu sürece, posasız dondurma ve hatta Jell-O gibi yiyeceklere izin verilir. (Örneğin Red Jell-O, kanla karıştırılabilir.) Sade kahve ve çay da berrak sıvılar olarak sayılır, “böylece sabahınızı tamamen mahvetmeniz gerekmez” dedi Dr. Audrey Calderwood, Dartmouth Hitchcock Tıp Merkezi Kapsamlı Gastroenteroloji Merkezi Direktörü.

Genellikle, takviyenizin ilk dozunu öğleden sonra veya akşam almanız istenecektir. Bu yüzden rahat bir gece planlayın ve banyoya yakın kalın.


Karışımınızın başka bir sıvıyla karıştırılması gerekiyorsa, bu sıvı berrak olmalıdır, ancak tat kombinasyonları ile yaratıcı olmaktan korkmayın. Zencefilli gazoz, meyve suyu, spor içecekleri veya çay, solüsyonu daha lezzetli hale getirebilir ve hatta ramen eriştelerinin lezzet paketine atarak lezzetli bir versiyonunu deneyebilirsiniz.


Bazı insanlar bazı takviyelerin tadını tatsız bulur. Bu nedenle, kolayca mideniz bulanıyorsa, önceden doktorunuza mide bulantısı önleyici ilaçları sorun. Karışım solüsyonunuzu pipetle içmek kokuyu sınırlamaya yardımcı olabilir; Yudumlar arasında nefes nane veya mentol pastilleri emmek de kötü tadı köreltmeye yardımcı olabilir. Karışımı buzdolabında soğutmak da lezzet konusunda yardımcı olabilir, sadece hızlı bir şekilde içmeyecekseniz buz kullanmaktan kaçının, dedi Dr. Calderwood. Buz eridikçe karışımı seyreltir ve daha fazla içme hacmi sağlar.

Ve ne yaparsanız yapın, işlemden önceki gün alkol almayın. Teknik olarak berrak bir sıvı olmasına rağmen, alkol dehidrasyona neden olabilir ve sedasyonu engelleyerek tehlikeli bir kombinasyon oluşturabilir.

Detoksifikasyon, müshilinize başladıktan birkaç dakika ila birkaç saat sonra gerçekleşir, bu nedenle önceden yumuşak tuvalet kağıdı veya yatıştırıcı cadı fındığı veya aloe vera içeren mendilleri stoklayın. (Çevreye zarar verebileceğinden ve boruları tıkayabileceğinden, ambalajında ”yıkanabilir” yazsa bile mendillerinizi yıkamayın.)

Kolonoskopinizin sabahı. Prosedürünüzden birkaç saat önce, muhtemelen takviyenin ikinci dozunu almanız istenecektir. Ayrıca, planlanan prosedürden en az iki ila dört saat önce doktorunuzun belirttiği şekilde tüm sıvıları içmeyi bırakmalısınız.

Bu noktada dışkınız akıcı ve berrak olmalıdır. Değilse, doktorunuza karşı dürüst olun. Dr. Rex. Belirli tıbbi durumları (örn. kronik kabızlık) olan veya belirli ilaçları (örn. opioidler) alan hastaların yeterince hazırlanmalarının daha uzun sürmesi normaldir. Bu nedenle, başlamadan önce tıbbi geçmişinizi doktorunuzla konuştuğunuzdan emin olun. Bazen bağırsak hazırlığını bir gün daha almak sorunu çözecektir.

Eve giderken yanınıza yiyecek bir şeyler almayı unutmayın – karnınız acıkacak ve uyanma odasında hemşirelerin size sunduğu tuzsuz krakerlerden fazlasını isteyebilirsiniz.


İşlemden önce doktorunuzun talimatlarına dikkatlice uymanız çok önemlidir. Bunu yapmazsanız, normal bir sınava ve uygun hazırlığa sahip çoğu insan için önerilen 10 yıla kadar olan sürenin aksine, süreci çok daha erken bir yıl içinde tekrarlamanız gerekecektir.

Dr. Calderwood. “Hasta sakinleştirilip bir göz atana kadar genellikle hazırlığın ne kadar zayıf olduğunu bilemeyiz.”

Nihai sonuç


Birçok insan için, Dr. Calderwood, kolonoskopiye hazırlanmanın psikolojik yönleri fiziksel yönlerinden daha zordur. (Birçok) ishal, 24 saat boyunca katı yiyecek eksikliği ve bir prosedür için sedasyon ile uğraşmak zorundasınız – bunların hepsi bunaltıcı gelebilir.

“Neredeyse bir maratona hazırlanmak gibi,” dedi Dr. Calderwood. Ama unutma, bu aşılmaz bir görev değil. “Senden önce birçok insan bunu yaptı ve her gün yapıyor” dedi.

Biraz gevşemeye çalışın ve zor olsa bile bu işlemi neden yaptığınız konusunda kendinizi iyi hissedin. Ne de olsa kolonoskopi, kolonoskopi bittiğinde size ve sevdiklerinize gönül rahatlığı verebilecek bir kişisel bakım eylemidir.

“Kolonoskopi öncesi herhangi bir rahatsızlık sonlu olacaktır” dedi Dr. Calderwood. “Ve sonra, büyük olasılıkla, bunu birkaç yıl boyunca düşünmenize gerek kalmayacak.”

doktor Trisha Pasricha, Massachusetts General Hospital’da gastroenterolog ve Haberler için yazıyor.
 
Üst