Zeytinyağı Sizin İçin İyi mi? Uzmanlar sağlık yararları hakkında ne diyor?

Sakaryali

Active member
Zeytinyağlı kahve? Starbucks içtiğine bahse girer.

Zeytinyağının istila ettiği en tuhaf yiyecek ve içecek ürünü olmazdı. Dondurmaya karıştırıp çikolatalı kekte çırpıyoruz. TikTok’ta zeytinyağı hayranları, ciltlerini temizlediğini ve kilo vermelerine yardımcı olduğunu söyleyerek sıvıyı püskürtüyor. Greyfurtu zeytinyağına batırabilir veya kirli bir martiniye gezdirebilir, mısır gevreğine ekleyebilir veya limonlu lor haline getirebilirsiniz.

Beslenme uzmanları, zeytinyağını yemeğinizde sağlık bilincine sahip bir bileşen olarak lanse eder. Cleveland Clinic’te kayıtlı bir diyetisyen olan Julia Zumpano, zeytinyağının kan basıncını düşürmekten iltihaplanmayı azaltmaya kadar çeşitli sağlık yararları ile ilişkili olduğunu söyledi. İşte zeytinyağının sağlığınız için yapabilecekleri ve yapamayacakları hakkında bildiklerimiz.

Zeytinyağı kalbinize yardımcı olabilir.


Çok sayıda araştırma, Akdeniz temel gıda maddesini umut verici sağlık sonuçlarıyla ilişkilendirmiştir: kanser riskinin azalması, Alzheimer hastalığının potansiyel olarak önlenmesi ve hatta erken ölüm riskinin azalması. Bununla birlikte, bu çalışmaların çoğu, zeytinyağının kendisinin sağlık üzerindeki etkilerini izole etmek yerine, zeytinyağının tereyağı gibi daha az sağlıklı yağ kaynaklarının yerini aldığı daha geniş bir Akdeniz diyetinin parçası olarak zeytinyağı yiyen insanların sağlık sonuçlarına baktı.

Harvard TH Chan Halk Sağlığı Okulu’nda araştırmacı olan Marta Guasch-Ferré, zeytinyağının bu sağlık sonuçlarında oynadığı rolün ne kadar büyük olduğunu anlamak zor. Ancak sahip olduğumuz en sağlam araştırma, zeytinyağının kalbe olan faydalarına odaklanıyor, diye ekledi.


doktor Guasch-Ferré, 2022’de yayınlanan ve günde yarım çorba kaşığından fazla zeytinyağı tüketen kişilerin, nadiren veya hiç zeytinyağı tüketmeyenlere göre kardiyovasküler hastalıktan ölme olasılığının yaklaşık yüzde 19 daha az olduğunu bulan bir araştırmaya öncülük etti. 2022’de 13 çalışmanın gözden geçirilmesi, daha yüksek zeytinyağı tüketimi ile kardiyovasküler hastalık riskinin azalması ve diğer nedenlerden ölüm arasında güçlü ilişkiler olduğunu gösterdi.

Araştırmacılar, zeytinyağının neden kalbi koruyabileceğine dair bazı teorileri daire içine aldı. Zeytinyağı, Amerikan Kalp Derneği’nin kanınızdaki düşük yoğunluklu lipoprotein veya bazen “kötü” kolesterol olarak adlandırılan LDL düzeylerini düşürebileceğini söylediği tekli doymamış yağ içerir. Büyük miktarlarda LDL, kan damarlarının iç duvarlarında birikebilir ve büyük arterleri daraltabilen ve tıkayabilen plak adı verilen kalın birikintiler oluşturabilir; Tekli doymamış yağlar bu hasarı önlemeye yardımcı olabilir.

Zeytinyağı, hücrelerinizi hasardan korumaya yardımcı olabilecek polifenoller adı verilen antioksidanlar açısından da zengindir, dedi Dr. Selvi Rajagopal, Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Yardımcı Doçent.

Zeytinyağını diyetinize nasıl dahil edebilirsiniz?


Zeytinyağının kardiyovasküler faydalarına rağmen, hala bir yağ, dedi Dr. Rajagopal – yani kalorisi oldukça yüksektir. Doğrudan veya bir içecekle karıştırılmış zeytinyağı içmek, diyetinize yalnızca gereksiz kaloriler ekleyebilir.

Zeytinyağının yapılma şekli de sağlık yararlarını değiştirebilir. Bayan Zumpano, yağ ne kadar az işlenirse, polifenol içeriğinin o kadar yüksek olduğunu söyledi. Yağ aşırı ısıya veya kimyasal çözücülere maruz kaldığında polifenollerin parçalanabileceğini söyledi. Bu nedenle, mümkün olduğunda, normal bir şişe zeytinyağı yerine genellikle polifenol seviyelerini koruyan sızma zeytinyağını (genellikle sadece zeytinlerin mekanik olarak ezilmesiyle yapılır) veya sızma zeytinyağını tercih edin.


Ne tür zeytinyağı seçerseniz seçin, yine de bazı sağlık yararları olacaktır, dedi Dr. Rajagopal: “Soğuk preslenmiş, saf ve pahalı olanı almanıza gerek yok.”

doktor Guasch-Ferré, daha az sağlıklı yağ kaynaklarının yerine zeytinyağı kullanılmasını tavsiye etti – özellikle LDL seviyenizi yükseltebilecek doymuş yağlar içeren tereyağı ve tam yağlı süt ürünleri. Bayan Zumpano, tereyağı yerine zeytinyağı ile pişirmeyi deneyin veya şişeden kremalı bir sos kullanmak yerine salatanın üzerine gezdirmek için otlar ve baharatlarla karıştırın. Ancak günde yaklaşık üç veya dört yemek kaşığı zeytinyağından fazlasını hedeflemeyin, Dr. Guasch-Ferré, çünkü bu miktar en büyük faydalarla ilişkilendirilir. Ve zeytinyağının tek başına genel sağlığınızı değiştirmesini beklemeyin.

Dr. Rajagopal. “Genel diyetinize bakmalısınız.”
 
Üst