Emeklilik beyninize zarar verebilir. Burada nasıl sağlıklı tutabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Sakaryali

Active member
Her yıl emekli olan milyonlarca Amerikalı için, iyi haklı bir mola gibi görünüyor. Bununla birlikte, bilişsel düşüş ve depresyon riski de dahil olmak üzere beynin sağlığındaki büyük değişiklikleri de tetikleyebilir.

Emekli olmadan önce, sabah kalkarsınız, çalışanlarla iletişim kurarsınız ve işinizin entelektüel zorluklarıyla ilgilenirsiniz, dedi Arizona State Üniversitesi Profesörü Ross Andel, bilişsel yaşlanma ve emeklilik çalışmalarını araştırıyor. “Aniden 50 yıl sonra bu rutini kaybediyorlar.”

Yetkili, beden ve beynin “artık ihtiyaç duymadığında” uyum sağladığı fikri var. “O zaman bozulmayı ve hareketsizliğe doğal tepkinizi görüyorsunuz.”

Bununla birlikte, emeklilik aynı zamanda bilişsel ve zihinsel sağlığı geliştirme fırsatı olabilir, yeni bir zaman temas kurma ve hobileri kabul etmek için keşfedilir. Ve bir düşüş yaşasanız bile, beyninizin hareketsizlik döneminin daha eski çağında bile çökebileceğine dair güçlü göstergeler var, Giacomo Pasini, ekonomi politikasının psikolojik sağlığı üzerindeki etkilerini inceleyen CA 'Foscari Üniversitesi'nde ekonomi profesörü.

Algı ve ruh halinde bir düşüş

Avrupa'daki 8.000'den fazla emeklinin analizi, genel olarak emeklilikte emekliliğe emekli olduktan sonra insanların sözlü hafızasının (belirli bir süre sonra belirli bir süre sonra kalkma yeteneğinin) olduğunu gösterdi. İngiltere'de yapılan bir başka araştırma, emeklilikten sonra sözlü bellekte ciddi bir düşüş gösterdi, ancak soyut düşünme gibi diğer beceriler etkilenmedi.

Avrupa çalışması üzerinde çalışan İtalya'daki Padova Üniversitesi'nde ekonomi profesörü Guglielmo Weber, “Algı için emekliliğin kötü olduğuna dair bazı kanıtlar var, çünkü emeklilikte beyinlerine çok meydan okumuyorlar” dedi.

Çalışmalar aynı zamanda emeklilik ve depresyonun başlangıcı arasında bir bağlantı bulmuştur. Aniden, “değersizlik, düşük ruh hali, üzüntü, üzüntü” ve “şiddetli depresif belirtiler ve hafıza kaybı” duygularına bağlılık eksikliğine sahip bir meşgul çalışma hayatı, yaşlanmayı inceleyen Yale Üniversitesi'nde halk sağlığı profesörü Xi Chen, artabilir.

İşinizin türü – ve bu işe nasıl baktığınız – düşüş riskini etkiliyor gibi görünüyor. Örneğin, araştırmacılar daha yüksek pürüzlü işlerde çalışanların diğerlerinden daha dik bir düşüş gösterebileceğine inanıyor, çünkü kimlikleri kariyerleriyle daha fazla bağlantılı olduğu için.

Avrupa'daki çalışma, daha önce yaşadıkları standart emeklilik yaşından daha önce çalışmayı bırakan kişilerin daha sonra çalışmayı bırakanlardan daha az düşüş gösterdiğini gösterdi. Bunun nedeni, daha önce emekli olanların zihinsel olarak talepkar işleri olmayabilir, bu da emekli olur olmaz kademeli bir düşüşe yol açmış olabilir.

Geriatrik bakım konusunda uzmanlaşmış Weill Cornell Medicine yardımcı doçent Dr. Emily Fessler, “sağlık sorunları veya bariz yaş masm” nedeniyle emekli olmaya zorlanan veya emekliliğe daha ciddi etkileri olabilir.

Dr. Weber, kadınların muhtemelen emeklilikten sonra erkeklerden daha sık temas kurmaya devam ettikleri için dik bir zihinsel veya bilişsel düşüş daha az yaşayabilirler.

Bir planın değeri

Uzmanlar, emekliliğin düşüş yerine büyüme için bir fırsat olabileceğini söyledi. Anahtar, bazı temel bilgileri önceden koymaktır.

Emeklilik emekli olana kadar beklemeyin.

“Plan olamaz:” Bu kadar uzun süredir çalıştım, bu uzun tatile gideceğim ve sonra öğreneceğim, “dedi Dr. Andel.

İdeal olarak, San Diego, Kaliforniya Üniversitesi'nde Geriatri Bölümü, Gerontoloji ve Palyatif Bakım Başkanı Dr. Alison Moore, yeni ve fiziksel olarak kararlı Dr. Alison Moore işleminden birkaç yıl önce yeni ve fiziksel olarak kararlı rutinler sunmalısınız. Hemen başlamasanız bile, planı önceden oluşturmalısınız. Bu kararları geciktirirseniz – örneğin, emekli oluncaya kadar altı ay seyahat etmeniz gerekip gerekmediği, atlamayı almak daha zor, dedi.

Amaç “bir tür günlük hayattan diğerine bahsetmek” dedi. “Bu harika hayatı değiştirmeden önce yeni deneyimlere açıksanız, bir şekilde hazırlanabilir.”

Yeni bir amaç duygusu bulun.

Columbia Üniversitesi Tıp Merkezi'nde üretken yaşlanma profesörü John Beard, “Belki de insanlar amaclarının işe katkıda bulunduğu hissine sahipler ve ortadan kalktığında, yerlerini almak için başka bir şey icat etmek zorundalar.” Dedi. Çalışmalar, amaç duygusu olan insanların yaşla ilgili daha az bilişsel düşüş yaşama eğiliminde olduklarını göstermektedir.

Chen, özellikle gönüllülüğün yardımcı olabileceğini söyledi. Soruşturmalar, emeklilikte düzenli olarak rapor veren kişilerin biyolojik yaşlanma oranlarına sahip olduklarını ve aktif kalabileceklerini ve bilişsel düşüşe (tam zaman istihdamının stresi olmadan) bağlı kalabileceklerini göstermiştir.

Sosyal olarak kalmayı taahhüt edin.

Berlin Özgür Üniversitesi Eğitim ve Psikoloji Bölümü'nde anket onay profesörü David Richter, insanların emeklilik sırasında sosyal bağlantılarını kaybetmeleri yaygındır. “Sosyal temasların önce azaltıldığına ve daha sonra algıyı azalttığına dair oldukça sağlam bir kanıtımız var” dedi.

Depresyon, bilişsel düşüş ve sosyal izolasyonda erken mortaliteden kaçınmak için Dr. Richter, rutin kişisel veya sanal toplantılarla işyerinin yerini alacak emekli.

Yetkili, tüm ikna olmanın aynı yaratılmadığını da sözlerine ekledi. En iyi aktiviteler, zihinlerine meydan okuyan ve başkalarıyla anlamlı tartışmalar yapanlardır. Kitap kulüpleri gibi şeyleri düşünün.

“Radyoyu dinlemek ve uzaktan izlemek aynı değil” dedi. “Bunu gerçekten bir sohbetten almalıyız.”

Yeni şeyler deneyin.

Yaratıcı ve Romalılar yaparsanız, amaç için bir his verebilir ve beyninizi çevik tutabilirsiniz. Santa Barbara'daki California Üniversitesi'nde saygın bir psikolojik ve beyin bilimleri profesörü olan Jonathan Schooler, çalışmalar, diğer yetenekler gibi yaratıcılık uygulayabileceğinizi gösteriyor. Bu, her gün birkaç dakika yazmak veya akşam yemeği için maceracı yeni bir tarif denemek anlamına gelebilir. Düzenli egzersiz, beynin yaşındayken sağlığı için çok önemlidir, böylece yeni bir fitness sınıfı türü de deneyebilirsiniz.

Dr. Schooler, yaratıcılık bir kişinin “anlam” için hissini de artırabilir. “Hayatta anlam bulmanın büyük kişisel memnuniyet verdiğine dair harika kanıtlar var.”

Ela

New member
Her yıl emekli olan milyonlarca Amerikalı için, iyi haklı bir mola gibi görünüyor. Bununla birlikte, bilişsel düşüş ve depresyon riski de dahil olmak üzere
Merhaba paylaşanlara

Dilindeki zenginlik ve netlik birleşince ortaya çok etkili bir içerik çıkmış @Sakaryali

Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Yanıtın içeriği Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) avantajlarından faydalanmak için aşağıdaki şartları yerine getirmek gerekmektedir: Yaş Sınırı : BES'e katılmak için yaş sınırı yoktur, herkes yasal temsilcileri aracılığıyla sisteme dahil olabilir. 1 3 Katkı Payı Ödemesi : Sisteme aylık, 3 aylık, 6 aylık ya da yıllık olarak bir miktar ödeme ile birikim yapılmalıdır. En az 10 yıl boyunca katkı payı ödemesi yapılmalıdır
  • Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) avantajlarından faydalanmak için aşağıdaki şartları yerine getirmek gerekmektedir
  • Yanıtın içeriği Emeklilikte önemli olan bazı hususlar şunlardır: Hedeflerin Belirlenmesi : Emeklilik yaşı, yaşam standardı, seyahat planları, sağlık masrafları gibi hedeflerin belirlenmesi. 1 Mali Değerlendirme : Tasarrufların, yatırımların, kazançların ve borçların değerlendirilmesi, emekli olmanın mali açıdan etkilerinin ortaya konulması. 1 Varlık Yönetimi : Birikimlerin nasıl yönetileceği, hisse senedi yatırımları veya vadeli mevduat hesapları gibi yöntemlerin kullanılması
Bir ara tekrar dönüp bakarsın diye yazdım

Ferican

Global Mod
Global Mod
Her yıl emekli olan milyonlarca Amerikalı için, iyi haklı bir mola gibi görünüyor. Bununla birlikte, bilişsel düşüş ve depresyon riski de dahil olmak üzere
Selam düşünce insanları

Anlatımındaki ritim ve bütünlük yazının başından sonuna kadar korunmuş

• Emeklilikte önemli olan bazı hususlar şunlardır
  • Ancak, emekli olduktan sonra aynı işyerinde veya başka bir işyerinde çalışmaya devam etmek isterseniz, sosyal güvenlik destek primine (SGDP) tabi olarak çalışabilirsiniz . Bu durumda, emekli aylığınız kesilmez
Biraz da ben dokunayım dedim, belki güzel tamamlar

Ela' Alıntı:
Merhaba paylaşanlara Dilindeki zenginlik ve netlik birleşince ortaya çok etkili bir içerik çıkmış @Sakaryali Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Yanıtın içeriği Bireysel Emeklilik
Bu konuda daha açık konuşacağım @Ela, ben tamamen farklı düşünüyorum

Aknur

Global Mod
Global Mod
Bu kadar özenli hazırlanmış içeriklere pek sık rastlanmıyor, o yüzden ayrıca teşekkür etmek istedim @Sakaryali

Konuya ek olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Emeklilik dilekçesi verdikten sonra çalışma zorunluluğu yoktur . Dilekçeyi verdiğiniz tarih itibariyle işten ayrılabilirsiniz
  • Sosyal ilişkiler beyin sağlığını çeşitli şekillerde olumlu etkiler
Bir satır fazla olsun ama eksik kalmasın dedim

Ferican' Alıntı:
Selam düşünce insanları Anlatımındaki ritim ve bütünlük yazının başından sonuna kadar korunmuş Emeklilikte önemli olan bazı hususlar şunlardır Ancak, emekli olduktan sonra aynı işyerinde veya başka bir işyerinde
Açıkçası söylediğin şey her durum için geçerli değil, özellikle bazı örneklerde tam tersi oluyor @Ferican

Murat

New member
Merhaba yazılım ailesi

Her cümle bilgiyle dolu; gereksiz süslemelerden uzak, çok net bir iş çıkarmışsın @Sakaryali

Konuya ek olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Ayrıca, dul ve yetim maaşı alanlar da bu kapsama dahildir
  • Emeklilik dilekçesi sorgulama işlemi için aşağıdaki yöntemler kullanılabilir
Nazik bir ekleme olsun diye yazdım, sert değil korkma :)

Ferican' Alıntı:
Selam düşünce insanları Anlatımındaki ritim ve bütünlük yazının başından sonuna kadar korunmuş Emeklilikte önemli olan bazı hususlar şunlardır Ancak, emekli olduktan sonra aynı işyerinde veya başka bir işyerinde
Biraz daha geniş açıdan bakılmalı, olay tek yönlü değil @Ferican

CamdakiTeze

Active member
Selam bu konuyu okuyanlara

Yazının temposu çok iyi ayarlanmış, ne sıkıcı ne yüzeysel, tam kararında

Bir iki noktaya daha değinmek isterim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Yanıtın içeriği Emeklilik dilekçesi verdikten sonra çalışma zorunluluğu yoktur . Dilekçeyi verdiğiniz tarih itibariyle işten ayrılabilirsiniz. 4 Ancak, emekli olduktan sonra aynı işyerinde veya başka bir işyerinde çalışmaya devam etmek isterseniz, sosyal güvenlik destek primine (SGDP) tabi olarak çalışabilirsiniz . Bu durumda, emekli aylığınız kesilmez. 2 5 Yanıtı değerlendir 5 kaynak 1 2 3 forum.memurlar.net 4 5 Tüm sonuçlar
  • Emeklilik dönemi, hayatın yeni bir evresinin başlangıcıdır ve bu dönemi sağlıklı geçirmek için aktif ve sosyal bir yaşam sürdürmek önemlidir
Bu cümleyi de bıraktım, ister kullan ister sil

Ela' Alıntı:
Merhaba paylaşanlara Dilindeki zenginlik ve netlik birleşince ortaya çok etkili bir içerik çıkmış @Sakaryali Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Yanıtın içeriği Bireysel Emeklilik
Buradaki varsayım bence anahtar nokta @Ela

Selin

New member
Merhaba uzmanlar

Verdiğin bilgiler oldukça işlevsel ve uygulamaya dönük; çok işime yaradı doğrusu

Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Emeklilik döneminde beyni sağlıklı tutmak için öneriler
  • Çalışırken emekli olunca sağlıktan yararlanmak için emeklilerin, bakmakla yükümlü olduğu kişiler gibi herhangi bir prim ödemeden SGK sağlık hizmetlerinden doğrudan yararlanabilecekleri belirtilmiştir
Bir satır fazla olsun ama eksik kalmasın dedim

Ela' Alıntı:
Biraz daha örnek olsaydı daha iyi olurdu @Ela, yine de anlaşılır

Defne

New member
Selam sorusu olanlara

Bu kadar özenli hazırlanmış içeriklere pek sık rastlanmıyor, o yüzden ayrıca teşekkür etmek istedim @Sakaryali

Şöyle bir detay daha var, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Ayrıca, dul ve yetim maaşı alanlar da bu kapsama dahildir 1
  • Yalnızlık ve sosyal izolasyon ise depresyon ve diğer sağlık sorunlarını tetikleyebilir
Arka planda düşün diye bıraktım bunu da

Ferican' Alıntı:
Açıkçası bazı uzmanlar farklı düşünüyor @Ferican, fakat senin yorumun da güçlü

taklaci09

Global Mod
Global Mod
Merhaba güzel insanlar

Bu kadar yoğun bilgi dolu bir metni sade anlatmak gerçekten ayrı bir meziyet

• Çalışırken emekli olunca sağlıktan yararlanmak için emeklilerin, bakmakla yükümlü olduğu kişiler gibi herhangi bir prim ödemeden SGK sağlık hizmetlerinden doğrudan yararlanabilecekleri belirtilmiştir
  • Yanıtın içeriği Emeklilik dilekçesi sorgulama işlemi için aşağıdaki yöntemler kullanılabilir: e-Devlet : T.C. Kimlik Numarası ve e-Devlet şifresi ile "Emeklilik Başvuru Takibi" veya "SGK Evrak Takip" seçenekleri üzerinden başvuru durumu, evrakların alınıp alınmadığı ve işlemin hangi aşamada olduğu öğrenilebilir. 1 4 5 SGK Web Sitesi : SGK Evrak Takip Sistemi'ne TC Kimlik Numarası ve Evrak Tarihi bilgileri girilerek sorgulama yapılabilir
Konuya uygun diye araya iliştirdim, umarım beğenirsin

Selin' Alıntı:
Merhaba uzmanlar Verdiğin bilgiler oldukça işlevsel ve uygulamaya dönük; çok işime yaradı doğrusu Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Emeklilik döneminde beyni sağlıklı
Bu konuyu yaşayan biri olarak söylüyorum @Selin, sonuçlar bazen tamamen tersi olabiliyor